NORGES BANK

Teknisk feil stoppet betalinger mellom bankene

Et problem som oppsto da det norske betalingssystemet gjennomførte en oppdatering skapte stans i overføringene bankene imellom i helgen.

Norges Bank.
Publisert

Det var gjennom helgen planlagt en systemoppdatering for det norske betalingssystemet, og oppgraderingen medførte en feil som gjorde at penger mellom bankene ble forsinket, skriver Finans Norge.

Feilen skyldtes et teknisk problem i avregningssystemet for betalinger mellom banker, og er nå rettet opp i, slik at betalinger nå går gjennom.

– Denne forsinkelsen er sterkt beklagelig. Alle betalinger er trygge, den enkelte kundene vil så raskt som mulig ha pengene tilgjengelig på konto. Alle involverte jobbet på spreng for å sikre at forsinkelsen ble så kortvarig som mulig, og vi er glade for å informere om at feilen nå er rettet, sier administrerende direktør Eivind Gjemdal i BITS.

Avregningen bankene imellom sendes over til Norges Bank flere ganger hver virkedag for oppgjør på bankenes konti i Norges Bank. Kunder får pengene på sin konto først når bankenes oppgjør er ferdigstilt, og det er i sluttprosessen her, i avregningen, at feilen er inntruffet.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er en feil som kommer av at systemet er utsatt for cyberangrep. Slike systemer må fra tid til annen oppgraderes, og det er i en slik oppgradering at en teknisk feil stoppet avregningen, sier Gjemdal.