KARRIERE

Tidligere Sparebanken Vest-topp inn i hovedstyret til Norges Bank

Thomas Ekeli og Ragnhild Janbu Fresvik er i dag utnevnt som nye medlemmer av hovedstyret i Norges Bank, og Hans Aasnæs er gjenutnevnt, alle for fire år.

Ragnhild Janbu Fresvik, konsernsjef i Eviny, trer inn i hovedstyret til Norges Bank.
Publisert Sist oppdatert

Hovedstyret til Norges Bank består av sentralbanksjefen, de to visesentralbanksjefene og seks eksterne styremedlemmer. I tillegg velges to styremedlemmer blant de ansatte i sentralbanken for å delta i behandlingen av administrative saker.

Thomas Ekeli og Ragnhild Janbu Fresvik er nå utnevnt som nye medlemmer av hovedstyret i Norges Bank, og Hans Aasnæs er gjenutnevnt, for fire år fra 16. mai 2024. Sentralbanken skriver følgende om sine nye hovedstyremedlemmer i en pressemelding:

  • Ragnhild Janbu Fresvik er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Hun er konsernsjef i Eviny. Fresvik har vært investeringsdirektør i Grieg Gruppen og daglig leder i morselskapet Grieg Mauritius, samt konserndirektør for bedriftsmarkedet og finansdirektør/investor relations-ansvarlig i Sparebanken Vest. Hun har også jobbet i Borea og Boston Consulting Group, og har vært medlem av et offentlig utvalg. Fresvik har bred leder- og styreerfaring, i tillegg til investerings- og bankkompetanse og teknologikunnskap.
  • Thomas Ekeli er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Han er selvstendig næringsdrivende og har ledet sekretariatene for flere offentlige utvalg. Ekeli har erfaring som sjeføkonom i Folketrygdfondet, avdelingsdirektør og investeringsdirektør i Finansdepartementet og porteføljeforvalter i NBIM. Han har også vært IMF sin petroleumsfondsrådgiver i Øst-Timor, sjeføkonom for Pareto Securities og internasjonal økonom for Lehman Brothers i London. Ekeli har kompetanse innen kapitalforvaltning, risiko og etterlevelse samt klimarisiko, i tillegg til internasjonal erfaring.


Karen Helene Ulltveit-Moe og Egil Herman Sjursen går samtidig ut av hovedstyret.

Hovedstyret i Norges Bank

Fra 16. mai 2024 vil hovedstyret ha følgende sammensetning:

  • Sentralbanksjef Ida Wolden Bache, Bærum
  • Visesentralbanksjef Pål Longva, Oslo
  • Visesentralbanksjef Øystein Børsum, Oslo
  • Selvstendig næringsdrivende Hans Aasnæs, Sande
  • Selvstendig næringsdrivende Thomas Ekeli, Asker
  • Konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik, Bergen
  • Pensjonist Arne Hyttnes, Gjøvik
  • Juridisk direktør Kristine Ryssdal, Oslo
  • Styremedlem Nina Udnes Tronstad, Inderøy

– Norges Bank er en sentral og viktig samfunnsinstitusjon. Hans Aasnæs, Thomas Ekeli og Ragnhild Janbu Fresvik vil bidra med god og bred kompetanse til hovedstyret. Jeg vil samtidig takke Karen Helene Ulltveit-Moe og Egil Herman Sjursen for deres bidrag, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Norges Bank har ved siden av å være Norges sentralbank også fått delegert oppgavene med å forvalte Statens pensjonsfond utland og å yte tjenester som statens bank. Hovedstyret skal sørge for en forsvarlig og effektiv organisering av banken.