ARBEIDSLIV

Tilbyr den mest lukrative spareavtalen i bankbransjen

BankShift har gått gjennom spareprogrammene til de største bankene – Sparebank 1 Sogn og Fjordane har den mest lukrative avtalen.

Administrerende direktør i Sparebanken Sogn og Fjordane, Trond Teigene.
Publisert Sist oppdatert

BankShift har kartlagt spareavtalene til de største bankene i landet. Blant dem er det Sparebank 1 Sogn og Fjordane som tilbyr den mest lukrative avtalen. Banken deler ut et bonusbevis per egenkapitalbevis de ansatte har kjøpt opp til 50 bevis, for de neste 100 bevisene de har kjøpt gir banken dem 25 bonusbevis. Utdelingen blir gjort etter to år.

– Vi har eit slikt eigarskapsrogram fordi vi meiner eit spareprogram med incentiver bygger lojalitet, eigarskap og auka bevisstheit rundt banken si lønnsemd og resultatutvikling, skriver administrerende direktør i banken, Trond Teigene, i en epost til BankShift.

Se full liste over spareprogrammene i bunnen av artikkelen.

Så godt som alle ansatte eier egenkapitalbevis i banken fordi det utdeles en startpakke med egenkapitalbevis til alle som starter der. Mens rundt 80 prosent av de ansatte er med på det årlige spareprogrammet.

– Vi har valgt å lage ei ordning som legg til rette for at at dei tilsette kan investere relativt små beløp per år og heller bygge portefølje over tid. Difor gir vi størst rabatt på dei første egenkapitalbevisa tilsette kjøper kvart år og så avtakande rabatt jo meir ein kjøper. Dette opplever vi gir resultat i form av stor oppslutning og brei deltaking i ordninga. Vi vil sikre at alle kan vere med, skriver Teigene.

Deler ut ett egenkapitalbevis per andre sparte

Flere andre banker tilbyr et bonusbevis per andre bevis de ansatte eier ut ifra en fastsatt tid eller bindingstid. Blant dem er Sparebank 1 Nord-Norge. Konserndirektør for organisasjon og forretningsstøtte i banken, Stein Vidar Loftås, skriver i en epost at banken ønsker at de ansatte også skal være eier av egen bedrift.

– Vi tror det innvirker på både innsats, kunnskap og stolthet av egen arbeidsplass. Så derfor er det naturlig for oss å legge til rette for at våre ansatte skal investere nettopp i Sparebank 1 Nord-Norge. Så må jeg legge til at dette har vist seg å være en svært god investering for våre ansatte. Som et eksempel kan jeg nevne at jeg selv deltok i denne ordningen for første gang i 2017. Da var kursen per egenkapitalbevis godt under 40 kroner. I dag er den over 120 kroner, påpeker Loftås.

Konserndirektør for organisasjon og forretningsstøtte i banken, Stein Vidar Loftås

Også Rogaland Sparebank deler ut et bevis per andre sparte bevis.

– En lønnsom bank skal være til fordel for alle. Det vil si både kunder, ansatte og eiere. For oss i Rogaland Sparebank er det viktig at gode resultater deles, men for at det skal skje, må vi først skape resultatene, skriver pressekontakt i banken, Olav Rege Olsen, i en epost.

Deler ut rabaterte egenkapitalbevis

Noen av bankene tilbyr rabaterte priser i sine spareprogram fremfor å dele ut flere bevis til de ansatte. Banken som følger denne modellen har også bindingstid. Både Sparebanken Vest og Sparebank 1 SR-Bank har gitt en rabatt på 30 prosent. SR-Bank gikk sammen med Sparebank 1 Sørøst-Norge i oktober i fjor og er i dag Sparebank 1 Sør-Norge. Begge bankene hadde spareprogrammer og de jobber nå med å få på plass et felles program.

– Rabatt hadde vi fordi vi mener det er positivt at ansatte eier en del av selskapet de jobber i, skriver tidligere kommunikasjonsdirektør i SR-Bank og nåværende kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1 Sør-Norge, Øyvind Knoph Askeland, i en epost til BankShift.

Hos DNB kan fast ansatte handle aksjer i fem forskjellige pakker i intervaller mellom 8.000 og 77.000 kroner til 25 prosent rabatt, med unntak av det høyeste beløpet hvor rabatten er på 20 prosent, det skriver kommunikasjonsrådgiver i DNB, Terje-André Kvinlaug, i en epost til BankShift.

Banken som har lavest rabatt er Sparebanken Sør.