ETTERUTDANNELSE
Tilbyr gratis kompetanseheving innen bærekraft og teknologi
Et statlig finansiert bransjeprogram skal øke kompetansen innen bærekraft og teknologi for finansansatte som er interessert.

Høsten 2024 får finansansatte tilgang til opplæring i bærekraft og teknologi gjennom et statlig finansiert bransjeprogram. Programmet er et resultat av et trepartssamarbeid mellom næringslivet, staten og utdanningstilbydere.
– Det er for alle i bransjen, om man er permittert, uten jobb eller i arbeid, forteller spesialrådgiver Fredrick Hjertø i Finans Norge til BankShift.
Han er Finans Norges representant i bransjeprogramstyret som Departementet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) styrer.
Mindre administrasjon
Gjennom Kompetansesjekken til Finans Norge, der man spurte medlemsbedriftene om hvilken kompetanse bedriftene trenger mer eller mindre av de neste to-tre årene, var det fem punkter som stakk seg ut:
Bærekraft og klima med 97 prosent.
Datateknologi med 88 prosent.
Analyse med 78 prosent.
Risiko og etterlevelse med 77 prosent.
Forretningsutvikling med 62 prosent.
I andre enden av skalaen finner vi «administrasjon», med -45 prosent.
– Vårt inntrykk er at det er et stort behov for både bærekraft- og IT-kompetanse. Det er mange som allerede kan mye, men det er mange som trenger mer, og at det er noe man ikke alltid direkte klarer å få tak i selv, sier Hjertø.
Finansnæringen påvirker flere
Han sier bransjeprogrammet er ment å treffe bredt.
– Dette er veldig viktig. Det er et godt tiltak som samler arbeidsgivere og arbeidstakere, samtidig som staten dekker satsingen. Det er bra for norsk næringsliv, legger han til.
Bevilgning fra Departementet for høyere utdanning og kompetanse oppgir at finansnæringens påvirkning på omstillingen i andre sektorer og det voksende kompetansebehovet innen bærekraft og teknologi står sentralt i bevilgningen til finansnæringen.
Samarbeid med bransjen
I utlysningen står det at utdanningstilbyderne må samarbeide med minst to bedrifter i næringen. Det gjorde man for å få et godt samarbeid på utviklingen av kurs og utdanning der bransjen er involvert, forteller Hjertø.
– Vi har jobbet tett med medlemsbedriftene blant annet gjennom en referansegruppe som har kommet med innspill på hvordan utlysningen til utdanningstilbyderne skal se ut og hvilken kompetanse man ønsker seg, sier Hjertø.
Tilbyderne skal tilby korte, fleksible opplæringsmuligheter som skal kunne kombineres med full jobb, i tillegg til at det da er gratis for deltakerne. Utlysningsfristen er 5. februar 2024 og frem til det kan tilbydere søke om midler til å utvikle etter- og videreutdanningstilbud.
Etter søknadsfristen beslutter HK-dir, i samråd med bransjeprogramstyret, hvile tilbydere som får tildelt midler. Opplæringstilbudene forventes å bli tilgjengelig for ansatte i næringen høsten 2024, skriver Finans Norge.
Bedrifter som ønsker å bidra i utforming av kurs eller studieløp oppfordres til å ta kontakt med Hjertø i Finans Norge.
– Vi oppfordrer alle som er interesserte i å ta kontakt, og vi har også fått flere henvendelser fra bransjen allerede. Ellers bør folk følge med når tilbudene kommer i 2024, sier Hjertø.