TILSYN

Tilsynet mener sparebanken lot vekstjag gå ut over risiko

Flekkefjord Sparebank får påpakning av Finanstilsynet for flere forhold - banken har gjort utbedringer.

Heidi Nag Flikka, administrerende direktør i Flekkefjord Sparebank, utenfor hovedkontoret i Flekkefjord.
Publisert Sist oppdatert

I høst leverte Flekkefjord Sparebank sitt beste resultat noen sinne, og kunne vise til betydelig vekst i privatmarkedet - og fortsatte dermed utviklingen den har hatt i vel to år.

– Vi fokuserer på å finne en god balanse mellom vekst og lønnsomhet, og vi ønsker å opprettholde en lønnsom vekst, sa administrerende banksjef Heidi Nag Flikka til BankShift.

Veksten kan imidlertid ha gått på bekostning av risikovurderinger, ifølge en ny rapport fra Finanstilsynet som ble publisert onsdag kveld. 

Det er særlig vurderinger gjort i privatmarkedsporteføljen som får påpakning.

«Finanstilsynets gjennomgang av enkeltengasjementer viste at flere av bankens PM-kunder har svak betjeningsevne og at det er svakheter knyttet til bankens vurdering av panteverdier. Bankens internkontroll har ikke vært god nok til å fange opp svakheter i bankens vurderinger av lån til privatpersoner.»

Blant annet fremhever Finanstilsynet at bankens kontrollfunksjoner for risikostyring og etterlevelse (andrelinje) ved inspeksjonstidspunktet ble ivaretatt av én person som også hadde ansvaret for enkelte oppgaver som i andre banker utøves i førstelinje. 

Riktignok bidro dette isolert sett til bedre risikostyring i banken, skrives det, men det medfører også at restkapasiteten i denne funksjonen til å ivareta oppgaver som skal ivaretas av andrelinjen, «som eksempelvis uavhengige kontroller og videreutvikling av rapportering til styre og ledelse», er begrenset. 

«Særlig fremstår kapasiteten til å utøve rollen som kontrollfunksjonen for etterlevelse som knapp,» skrives det.

Mener risiko-nivået er riktig

I et svarbrev skriver banken selv at det har vært behov for å presisere kreditthåndboken og stramme inn på praksisen for vurdering av betjeningsevne og panteverdier. Der fremgår det at retningslinjene for beregning og dokumentasjon av lønn, uavhengig verdivurdering ved bruk av meglervurderinger og behandling av saker med rentebærende gjeld er endret.

I oppfølgingen av tilsynet har banken også foretatt en gjennomgang av PM-engasjementer for å verifisere kvaliteten i porteføljen, og vurdert behovet for å merke utsatte engasjementer med «Unlikeliness to Pay» (UTP).

Ifølge bankens interne undersøkelser har det derimot ikke blitt tatt større risiko enn tidligere rapportert til styret. Banken konkluderer også med at deres kredittprosess er «tilfredsstillende utformet», at kontrollmiljøet i banken er godt nok, og at ledelsen vektlegger en høy standard i utførelsen av bankens kredittarbeid.

«Finanstilsynet merker seg at styre, med bakgrunn i dette, mener at banken ikke har økt risiko i PM-portefølje ut over styrets risikoappetitt», heter det i tilsynets rapport. 

Fare for større tap

Gjennomgangen av bankens etterlevelse av IFRS 9-regelverket, som omhandler regnskapsmessig behandling av finansielle instrumenter, avdekket også flere svakheter, skriver Finanstilsynet, og viser blant annet til merking av tapsutsatte kunder og tapsberegninger for misligholdte lån. 

Dessuten er bankens modell for beregning av forventet kredittap «svært enkel», heter det i Finanstilsynets vurdering, som skriver videre at det er risiko for at Flekkefjord Sparebank «undervurderer fremtidige forventede tap».

I sitt svarbrev skriver Flekkefjord Sparebank at deres rutiner nå er oppdatert.