RESULTAT

Totens Sparebank skal bytte ut to boligkreditt­selskaper: – En litt spesiell situasjon

Fusjonsprosessen mellom Totens Sparebank og Sparebank 1 Østlandet byr på utfordringer knyttet til boligutlån hos førstnevnte.

Tidligere konsernsjef Richard Heiberg i Sparebank 1 Østlandet og administrerende Rolf Endre Delingsrud i Totens Sparebank da bankene ble enige om og fusjoneres.

Totens Sparebank er på vei til å fusjonere med Sparebank 1 Østlandet, og sånn sett gå fra Eika-alliansen til Sparebank 1.

Det har bydd på arbeidsoppgaver og flere prosesser som har gått ut over den vanlige bankdriften, forteller banksjef Rolf E. Delingsrud. Resultatet etter første kvartal er opp over 10 millioner kroner sammenlignet med kvartalet i fjor.

– Vi har levert et første kvartal som forventet. Det er litt svakere vekst, men det har vi alltid hatt i første kvartal, som speiler næringslivet og aktiviteten i Innlandet. Ser vi på veksten over 12 måneder ligger vi på en vekst som er noe høyere enn kredittveksten generelt, så vi er fornøyde, sier Delingsrud.

Trapper ned i boligkreditt

Men utlånsveksten på egen balanse over de siste 12 månedene ligger på -0,1 prosent. Bakgrunnen kommer av at man nå er i ferd med å trappe ned utlånene formidlet til både Eika Boligkreditt og Totens Sparebank Boligkreditt. Brutto utlån har økt.

– Vi har to boligkredittselskaper, det ene i Eika, det andre er eget. Nå legger vi flere av lånene i morbank, så vi må trappe ned i vårt eget boligkredittselskap og volumet i det felleseide i Eika. Da blir det en litt spesiell situasjon vi er inne i nå i forhold til å bygge volum. I en sånn fase blir det noen spesielle utslag, sier Delingsrud.

Banksjefen påpeker at man har sett dette komme i lengre tid, og at man sånn sett er forberedt på situasjonen i banken.

– Det blir litt dyrere funding, men vi skal etter hvert over til Sparebank 1 sitt boligkredittselskap, så vi må ta noen hensyn.

Totens Sparebank har foreløpig heller ingen plan om å kjøpe ut lånene som er formidlet til Eika Boligkreditt.

– Nei, de ligger der. Det blir en nedtrapping, og det finnes tilfeller der noen har kjøpt ut porteføljen, men det er det ikke tatt noen avgjørelse på. I utgangspunktet blir det liggende igjen i Eika Boligkreditt da det er avtalefestet, sier Delingsrud.

Ledere

I tillegg til prosesser rundt funding av utlånsporteføljen har fusjonsprosessen tatt tiden til de ansatte. Spesielt ledere i banken har fått kjenne på prosessen.

– Det krever mye ressurser, kapasitet og energibruk. Man bruker mye ledelseskapasitet. Vi jobber også veldig mye med å kommunisere til alle de ansatte hva som skjer i den nye organisasjonen og hvilke roller alle skal ha. Det håper vi at alle skal få vite innen utgangen av juni, sier Delingsrud.

– Vi bruker også mye tid på sentrale leverandører som skal bistå i prosjektet og som skal løfte oss over på en felles plattform. Det krever rett og slett mye kapasitet, legger han til.

Kunder som før

Når det kommer til veksten i banken forteller Delingsrud at han ikke opplever kundene som usikre rundt fusjonsprosessen, men heller at det er akkurat som før. Det banken derimot merker, er at det har blitt tøffere i bedriftsmarkedet.

– Det har økt litt på mislighold og vi ser flere som sliter av bedriftene enn tidligere. I forhold til konkurransesituasjonen har det nok hardnet til. Det er færre aktiviteter å konkurrere om, samtidig som det er forskjell på hvor mye Nibor- kontra innskudd-finansiering de forskjellige bankene bruker, sier han.

Og om det har skjedd en endring i kundemassen etter at fusjonen ble annonsert, er det i en positiv endring.

– Vi opplever at større aktører ser på oss som aktuelle, og det er interessant, sier Delingsrud.