BAKGRUNN

Tre år med lisensprøvelser er over for Europas høyest verdsatte fintech

En av fintech-verdenens lengste føljetonger nærmer seg slutten. Over tre år etter at søknaden ble innlevert, kan Revolut endelig begynne å kalle seg for bank i Storbritannia – men før alt er i boks må selskapet gjennom en prøveperiode, som kan vare i opp til 12 måneder.  

Revolut-sjef Nik Storonsky kan endelig begynne å kalle seg bankdirektør i Storbritannia.
Publisert Sist oppdatert

Sommeren 2024 vil sannsynligvis bli godt husket av Revolut-sjefen Nik Storonsky. Juli begynte med at selskapet hans rapporterte rekordsterke tall for 2023 og endte med at selskapet vant frem i den lange kampen for å få banklisens i hjemlandet Storbritannia.

Beskjeden fra Prudential Regulation Authority (PRA), den litt striktere av Storbritannias to finanstilsyn, i forrige uke satte punkt for en prosess som har pågått helt siden januar 2021. 

Da leverte Revolut inn en søknad om å bli oppgradert fra e-pengeforetak til bank både i Storbritannia og i Litauen. Sistnevnte har vært det foretrukne alternativet for mange fintech-selskaper som ønsket å skaffe seg en lisens som kunne eksporteres til alle EU- og EØS-land. Og etter Brexit en nødvendighet for britiske Revolut.

Mens lisensen i Litauen ble godkjent allerede i oktober 2021, har Revolut altså måttet vente frem til nå på den samme statusen i hjemlandet. Som en liten digresjon kan det noteres at Revolut faktisk fikk bankstatus i Norge allerede sommeren 2022 – riktignok som det aller siste landet der Litauen-lisensen kunne eksporteres.  

Mange skjær i sjøen

Den manglende velviljen fra de britiske tilsynsmyndighetene har hatt sine grunner. Listen over utfordringer underveis er lang:  

► Revisjonen av årsregnskapet for 2020 ble beskrevet som utilstrekkelig. 

► Da resultatet for 2021 ble lagt frem i februar 2023 – fem måneder etter siste frist for innlevering – kom det frem at revisor BDO ikke fullt ut hadde klart å verifisere inntektsstrømmene for 477 av 636 millioner pund. (Det ble senere avklart at alt var i orden)

► Innleveringen av resultatet for 2022 kom med en ny «Revolutsettelse», denne gang var den bare på tre måneder. Unnskyldningen var den sene innleveringen av resultatet året før.

► Til det kommer avhopp fra folk i viktige posisjoner. Blant annet finansdirektør Mikko Salovaara, som forlot jobben i mai i fjor, to måneder etter at den forsinkede 2021-rapporten ble lagt frem. 

► Sikkerheten har også vært et tema. Sommeren 2022 rapporterte Financial Times at Revolut hadde tapt mer enn 20 millioner dollar, etter at hackere i USA hadde utnyttet et hull i selskapets betalingssystem.

► Heller ikke eierskapet i banken har unngått kritikk. I fjor vår krevde PRA at Revolut måtte gjøre om seks aksjeklasser til én om det skulle bli aktuelt med en lisens. Det førte til en krangel med Softbank om hvor mange vanlige aksjer det japanske investeringsselskapet skulle få for preferanseaksjene selskapet fikk etter å ha vært hovedinvestor i runden på 800 millioner dollar sommeren 2021.  

På toppen av dette Storonsky ved flere tilfeller kommet med sterk kritikk av tilsynsmyndighetenes arbeid med søknaden. I fjor vår uttalte han at det var «vanskelig å drive forretning i Storbritannia», både på grunn av høye skatter og en «ekstremt byråkratisk tilsynsmyndighet», og nærmest truet med at en fremtidig børsnotering ville finne sted i New York i stedet for i London.

Positiv rapport kan ha gjort forskjell 

Man skal ikke bortse fra at 2023-resultatet som ble lagt frem i begynnelsen av juli kan ha bidratt til en mer positiv holdning fra tilsynsmyndighetene. Ikke bare ble det lagt frem i god tid før siste frist, det kunne også vise til sterke veksttall og et solid overskudd.

Revolut omsatte for 1,8 milliarder pund (drøyt 24 milliarder kroner). Det var nesten en dobling sammenlignet med året før. Resultat før skatt endte på 438 millioner pund (5,9 milliarder kroner). Det var andre gang selskapet kunne vise overskudd i årsregnskapene og en solid bedring fra året før som endte med et tap på 25 millioner pund.

I denne sammenhengen bør det tillegges at den europeiske banklisensen har vært ekstremt viktig for Revoluts vekst. Omtrent 70 prosent av inntektene kommer fra virksomheten i EU-land.

Revolut kunne også melde om 12 millioner nye kunder, slik at  banken nå er oppe i 45 millioner kunder globalt. 

Europas mest verdifulle selskap

Lisensen er en stor seier for Europas høyest verdsatte fintech-selskap. Mens selskaper som Klarna og Checkout.com for å nevne noen har måtte godta kraftige kutt i verdsettelsen etter hypetoppen i 2021, har Revolut beholdt verdivurderingen på 33 milliarder dollar (288 milliarder kroner med daværende dollarkurs) fra sommeren 2021, helt enkelt på grunn av selskapet ikke har hentet frisk kapital etter det. 

Og kapitalinnhentning er noe Revolut er ferdig med, skal man tro sjefen selv. Da Shifter intervjuet Nik Storonsky på Slush i november 2022 sa han: 

– Vi har ikke noe mål om å hente penger igjen. Ambisjonen er å klare å generere all kapital vi trenger på egen hånd. Emisjoner er bare til bry, og gir alt for mye makt til investorer.

Derimot ryktes det om at Revolut er i ferd med å selge aksjer for 400-500 millioner pund, slik at de ansatte, som fortsatt eier en betydende andel av selskapet, skal få en mulighet å ta ut gevinst. Et slikt salg skulle kunne øke verdsettelsen på selskapet til en bit over 40 milliarder dollar (rundt 450 milliarder kroner) ifølge kilder som Reuters var i kontakt med i juni  

Har litt å bevise likevel

Det vil imidlertid ta litt tid før Revolut-kundene merker noe av den oppgraderte statusen. Først må Revolut gjennom en prøveperiode, som kan pågå i opptil 12 måneder. 

Den skal brukes til å få på plass nye tjenester som for eksempel boliglån, men også for å forsterke det øverste ledersjiktet i selskapet. Victor Stinga, som erstattet Mikko Salovaara som finansdirektør, har fortsatt status som midlertidig. Det er neppe nok i tilsynsmyndighetene øyne. Kilder som nettavisen Sifted har snakket med, mener at Revolut sannsynligvis vil trenge å bytte ham ut med en finansdirektør som har mer erfaring av børsen.

Revolut-kundene vil heller ikke kunne ta del av den britiske innskuddsgarantien på 85.000 pund før prøveperioden er over og Revolut har fått bankstatus uten begrensinger.