KARRIERE
Trer av som banksjef: Ser tilbake på kundevekst, digitalisering og grønne utlån
Øistein Gamst Sandlie takker for seg som administrerende direktør for Obos-banken etter tre år, og forteller om de videre planene både for banken og egen karriere.

Øistein Gamst Sandlie har nylig levert sine siste kvartalstall som administrerende direktør for Obos-banken og ser tilbake på de siste tre og et halvt årene med en viss stolthet.
– Obos-banken har utviklet seg betydelig siden jeg begynte for tre og et halvt år siden. Vi har økt antall ansatte med 50 prosent, blitt langt mer synlige, og digitaliseringen har gått i store steg framover, forteller han.
– Ikke minst har bærekraft vært et viktig fokusområde de siste par årene. Vi ser at flere kunder ønsker å ta ansvar for miljøet, og vi vil være gode rådgivere som kan tilby grønne lån til dem som ønsker å redusere energikostnadene sine og samtidig gjøre miljøvennlige tiltak, forteller Sandlie, som tidligere i år kunne vise til 79 prosent utlånsvekst i grønne lån.
Skal dytte på politikerne
Bærekraft er noe Sandie brenner for, og det er dette han skal jobbe mer med i sin nye rolle som leder for divisjonen for forvaltning og rådgivning.
– Det er viktig at politikerne tar riktige beslutninger for at vi skal kunne nå miljømålene. Mange Obos-medlemmer har behov for større tiltak, som for eksempel utskiftning av vinduer i eldre borettslag, men kostnadene gjør at slike investeringer ofte utsettes. Om myndighetene kunne bidra med støtteordninger, ville det vært en sterk katalysator, sier Sandlie.
Han forteller at Obos-banken i dag tilbyr grønne lån til gunstige renter, men at de etterlyser offentlige initiativ for å gjøre dette skalerbart, og forteller at han håper å påvirke politikerne i sin nye rolle.
– Jeg tror at krav til bærekraftsrapportering vil gjøre en reell forskjell, fordi det blir synlig hvilke selskaper som tar ansvar. Over tid vil dette kunne påvirke merkevaren og rentebetingelsene for bygg med høyere miljøstandard, mener han, og tenker at rapporteringen også kan stimulere til større utskiftningstiltak og bidra til at bankene når sine bærekraftsmål uten grønnvasking.
Strukturendringer gir vekst
Obos-banken har hatt et særdeles godt kvartal, med en vekst i hovedbankkunder på 12,5 prosent. Sandlie kan fortelle at årets vekst delvis har vært drevet av flere eksterne faktorer, som da Sbanken og DNB gikk sammen tidligere i år, og at de nå på høsten har sett en bølge med Danske Bank-kunder som har fått informasjon om overgangen til Nordea.
– Når kunder flyttes til banker de ikke nødvendigvis ønsker, ser de seg ofte om etter alternativer, og der har Obos-banken kommet godt fram som et valg, sier Sandlie.
Han tror også deres konkurranse på pris, som for eksempel økningen i innskuddsrenten i august, har vært en driver for kundeveksten.
– Som en medlemsorientert bank eid av Obos, prioriterer vi gode løsninger for kundene våre. Lønnsomhet er ikke hovedmålet. Vi justerte lånerenten ned tidligere i året, og da vi så gode resultater, kunne vi også sette opp innskuddsrenten noe. For å møte låneveksten, må vi ha tilsvarende innskudd, så det hele henger sammen, utdyper Sandlie.
Digital suksess
Sandlie forteller at en annen driver er bankens teknologiske løsninger. Han forteller at mange av kundene banken har fått i år, er voksne som også verdsetter at Obos har nettbank, i motsetning til enkelte konkurrenter, som kun har mobilbank.
I tillegg bestemte banken seg for et par år siden for å ha en tydelig digitaliseringsstrategi, da de innså at de ikke kunne vokse så mye som ønsket gjennom manuelle prosesser. De utviklet derfor en effektiv digital låneprosess sammen med Tietoevry, noe Sandlie omtaler som en suksess.
– Tidligere kunne vi ha to ukers behandlingstid, mens nå kan en kunde flytte lånet sitt over til oss i løpet av kort tid. Vi tror at alle banker vil utvikle lignende løsninger om noen år, men hvordan kundene opplever tryggheten i prosessen vil skille bankene, sier han om prosjektet.
– Vi har jobbet for å få kundereisen til å være enkel og forståelig, og vi tar til oss erfaringer fra kunder som melder fra om eventuelle utfordringer underveis.
Lite tap, høye kostnader
Obos-banken kunne rapportere 0 prosent tap i dette kvartalet, noe Sandlie synes var fornøyelig. Han sier at banken har en god posisjon i et marked preget av lav risiko.
– Hele 70 prosent av utlånene våre går til borettslag, som generelt klarer seg godt. Vi ser at beboerne også er flinke til å betjene lånene sine, forteller han.
Kvartalsrapporten viste dog en noe høy kostnadsprosent på 38,1, selv om denne er ned fra 40,4 prosent fra samme periode året før.
– Vi har hatt en god lønnsomhetsutvikling, men også noe kostnadsvekst. Fordi vi har en god digital strategi på plass, kan vi betjene flere kunder med samme antall ansatte. Det har ført til en fin effektiviseringseffekt, og vi tror at vi kan vokse i årene som kommer uten betydelig økning i antall ansatte, sier Sandlie om kostnadene.
Klar for neste steg
Når Sandlie nå skal videre til en ny stilling i Obos, er det med en god følelse.
– Til min etterfølger, den kompetente finansdirektøren Tore Weldingh, vil jeg si at det handler om å bygge en helhetlig organisasjon, involvere alle medarbeidere og få alle til å dra i samme retning. Jeg er trygg på at han vil klare dette, og håper også at han vil sette sitt eget preg på bankens strategi. Heldigvis blir jeg fortsatt i Obos og skal jobbe tett sammen med ham, sier Sandlie, og legger til med et smil:
– Så jeg kommer sikkert til å komme med noen råd underveis, så får han velge om han skal høre på det eller ikke.