RENTE

Trosser Norges Bank for andre gang: – Vi mener at en renteheving nå er feil

Sparebank1 Hallingdal Valdres er blant bankene som ikke sender kostnaden av høyere styringsrente videre til kundene.

Adm.dir. Knut Oscar Fleten i Sparebank 1 Hallingdal Valdres.
Publisert Sist oppdatert

Da sentralbanken hevet renten i september til 4,25 prosent, valgte Sparebank 1 Hallingdal Valdres å la være å sende regningen videre til personkundene. 

Nå gjentar de bedriften, selv om styringsrenten torsdag ble satt opp igjen - til 4,5 prosent. Bankshift var i kontakt med banksjef Knut Oscar Fleten tidligere torsdag, og da var han «i tenkeboksen». Kort tid senere har han og banken altså konkludert:

– Vi mener at en renteheving nå er feil. Inflasjonen er ikke drevet av høy etterspørsel, sier Fleten i en pressemelding.

Han mener at en høyere rente øker risikoen for en hard landing i norsk økonomi, fordi mange vil få utfordringer med privatøkonomien, noe som igjen kan gi ringvirkninger i næringslivet.

– Redusert markedsrente har senket innlånskostnaden for bankene, og vi registrerer nå med glede at også andre banker tenker likt som oss, sier Fleten.

Rett etter at rentebeslutningen ble kjent, annonserte BN Bank at de droppet å øke sine boliglånsrenter, selv om det blir dyrt.

– Ikke drevet av høy etterspørsel

Fleten viser til økte priser på flere fronter, som preger økonomien til folk: mat, strøm, renter

– Signalene fra næringslivet er også tydelige på at kjøpsadferden er endret. Folk er mer forsiktige og holder igjen på investeringene sine, sier han.

Han vedkjenner at det fortsatt ventes høy inflasjon fremover.

– Inflasjonen er ikke drevet av høy etterspørsel, men av andre faktorer som svak krone, sier han, og mener at denne effekten vil avta over tid og presse inflasjonen ned.

Nye kunder

Fleten legger heller ikke skjul på at banken har fått mange nye kunder etter at de valgte å ikke heve renta i oktober.

– Vi har hatt stor tilstrømning av nye kunder de siste månedene, og det er flott. Samtidig viser vi nå, ved å ikke følge Norges Bank, at valget med å la renta stå uendra i forrige runde var mer enn et PR-stunt, sier han.

Banken har ikke fattet noen avgjørelser rundt hva de gjøre med innskuddsrenta ennå.