TILSYN

Uenige i Finanstilsynets vurdering: – Vi mener de ikke har rettslig grunnlag for dette 

Finanstilsynet mener banken har feilklassifisert ikke-utdelte gavemidler i regnskapet. Sparebanken selv er uenig i vurderingen og påpeker at regnskapsføringen har vært godkjent av revisor over flere år.

Konserndirektør for organisasjon og forretningsstøtte i Sparebank 1 Nord-Norge, Stein Vidar Loftås.
Publisert Sist oppdatert

Sparebank 1 Nord-Norge (SNN) har mottatt varsel om pålegg om retting fra Finanstilsynet, som mener banken har feilklassifisert ikke-utdelte gavemidler i regnskapet. Banken er uenig i vurderingen og vil svare innen fristen 14. februar. Dette kommer frem i en børsmelding.

– Vi er uenig i Finanstilsynets fortolkning, og mener de ikke har rettslig grunnlag for dette, sier konserndirektør for organisasjon og forretningsstøtte i Sparebank 1 Nord-Norge, Stein Vidar Loftås til BankShift, og legger til:

– Dette er en praksis som har vært fulgt over tid, og som vi anser som fornuftig. Som vi never i børsmeldingen har praksisen gjennom mange år vært godkjent av revisor, både i Sparebank 1 Nord-Norge og i andre sparebanker.

54 millioner kroner

Finanstilsynet har gjennomgått bankens praksis med bokføring av ikke-utdelte gaver til allmennyttige formål. Ifølge tilsynet skal slike midler overføres til gavefondet og ikke bokføres som annen gjeld, med mindre det foreligger et forpliktende gavetilsagn. Dette vil påvirke eierbrøken, som brukes til fordeling av overskudd og utbytte.

Dersom Finanstilsynets fortolkning legges til grunn, vil eierbrøken for 2022 og 2023 måtte justeres ned fra 46,36 prosent til henholdsvis 45,12 prosent og 45,07 prosent. 

Dette ville medført en annen fordeling av utbytte mellom kapitalklassene for disse årene, med en samlet effekt på 54 millioner kroner. Banken er pålagt å korrigere dette før disponering av resultatet for 2024.

SNN bestrider Finanstilsynets vurdering og mener praksisen er i samsvar med etablert bransjestandard. 

Endring i rutinene

Loftås sier det er vanskelig å gå i detalj om konsekvensene for bankens kapitalstruktur og fremtidige utbytteberegninger nå.

– Konsekvensen av et pålegg som dette er at eierbrøken må endres hyppigere, noe som ikke er hensiktsmessig. Vi har derfor allerede innarbeidet en endring i våre interne rutiner, slik at om det er ubenyttet samfunnsutbytte igjen på tampen av året kan disse overføres til Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge, sier Loftås. 

– Da unngå vi å måtte endre eierbrøken, og midlene kan fortsatt benyttes til å støtte frivilligheten. Jeg viser ellers til beregningene som er gjort i børsmeldingen.

Vil vurdere sake videre

Han legger til at dersom Finanstilsynet opprettholder sitt pålegg, vil SNN sammen med sine advokater vurdere hvordan de skal ta saken videre, og at de ikke ønsker å kommentere ytterligere før de har besluttet videre saksgang.

– Vi er som sagt uenige i Finanstilsynets vurdering, sier Loftås.

Bankens merknader vil bli sendt Finanstilsynet innen fristen, og saken vil bli omtalt i forbindelse med fremleggelsen av Q4-regnskapet 13. februar.