INTERVJU
Utfordres av svindlere, løpsk teknologi, og nye allianser: «Dette er et kappløp»
Hindrene står i kø, men den ferske Eika-sjefen Steinar Simonsen mener bankalliansen er godt posisjonert i en bransje i endring. Vi har snakket om de fire største utfordringene, og hvordan han skal takle dem.

Da bankalliansen Eika skulle bytte sjef, falt valget på teknologilederen Simonsen.
Han har arvet en bankallianse i stor endring, i en bransje preget av omveltninger.
Vi snakket med den nytilsatte toppsjefen om noen av de fremste utfordringene, og hvordan han planlegger å takle dem.
Frendegruppen
Tidligere i år knyttet aktørene som distribuerte forsikring fra Frende seg tettere sammen, og dannet en tredje store bankalliasnen. De tidligere beskrivelsene av Frendegruppen er til forveksling lik de som ofte brukes av Eika; et fellesskap for banker som ønsker selvstendighet og uavhengighet.
– Vi ser det ikke som en trussel, men som en konkurrent, sier Simonsen.
Han har lagt merke til ambisjonene om å styrke samarbeidet rundt deres felles produktselskaper, men lar seg ikke skremme.
– Vi ser på det vi har som et veldig godt utgangspunkt for bankene som er i Eika alliansen. Slik jeg leser det har de mye fokus rundt produktselskaper og å styrke den siden. Vi har det. I tillegg har Eika over mange år utviklet mange tjenester for å styrke bankenes konkurransekraft, som mobilbank, nettbank og så videre. Vi har også Eika Virksomhetsstyring, Eika Depotservice, Eika Økonomiservice, som er med på å levere et bredt spekter av tjenester til bankene. Så det er en litt annen type allianse, mener han.
I tillegg mener Simonsen at spennet fra liten til stor i Frendegruppen gir dem et annet utgangspunkt enn bankene i Eika.
– Våre banker er relativt homogene, det er selvsagt forskjell fra minste til største hos oss – men mindre enn i Frendegruppen, gjør at det er lettere å prioritere og finne felles multiplum for å utvikle løsninger fremover, som man er avhengig av for å levere gode og konkurransedyktige tjenester.
– Frendegruppen har et uttalt ønske om å få flere medlemmer, og flere Eika-banker kan virke som gode kandidater?
– Som nevnt leverer vi et mye bredere spekter av tjenester. Slik jeg ser, så ja – det blir en konkurrent, og de kommer sikkert til å utvikle seg fremover. Men vi synes det er inspirerende med konkurranse, vi. Det skjerper oss. Vi må være på tærne og levere gode tjenester fremover.
Kjernebank
Da Eika la frem resultatene sine for året nylig, var tallene de svakeste siden før koronapandemiens utbrudd. Det meste kan tilskrives et krevende år for forsikringsdelen av selskapet, ifølge Simonsen, med et uvær etter det andre i året som gikk.
Samtidig var det noen engangskostnader som trakk ned, blant annet knyttet til fullbyrdelse av det store IT-prosjektet med å bytte ut kjernebanksystemet fra SDC til Tietoevry. Et arbeid Simonsen for øvrig ledet, i rollen som teknologisjef før han tok toppjobben i alliansen 19. januar.
Da Eika var helt på oppløpssiden, barket den nye kjernabankleverandøren sammen med en annen bankallianse i retten – der Sparebank 1 Utvikling tok første stikk (men dommen er anket). I løpet av en uke i rettssalen ble en rekke hittil ukjente detaljer kjent, blant annet at Sparebank 1 har en særdeles fordelaktig økonomisk avtale med Tietoevry.
Simonsen vil ikke avsløre noen detaljer om sin egen avtale, verken hva gjelder pris eller varighet.
– Det er en konfidensiell avtale. Vi opplever at den er god. Jobben som ble gjort da vi byttet, var veldig bra. Jeg er godt fornøyd med hvordan det ble gjort fra deres side. Jeg synes vi har et bedre opplegg nå enn vi hadde før.
– Dere er fornøyd med avtalen, i lys av det som kom frem i retten?
– Vi er fornøyd med avtalen vi har forhandlet frem, ja.
– Ingen krisemøter i etterkant?
– Nei.
Teknologiutvikling
Med ny kjernebankplattform på plass, er bortimot hele Eika-systemet standardisert.
– Gjennom det kan vi jobbe veldig effektivt, mener Simonsen.
– Når vi nå er gjennom den transisjonen, det gjør at vi er i en veldig god posisjon og kan akselerere og videreutvikle tjenester – og møte alt det som skjer på teknologisiden. For når du skal integrere og jobbe med videreutvikling, og gjør det én gang i stedet for femti ganger, så er det klart at det gir veldige effekter med tanke på kostnadseffektivitet, tempo i utviklingen,kvalitet i løsningene og opplæring, sier han.
Når det kommer til hva som skal prioriteres i videreutvikling av den teknologiske plattformen, er det medlemsbankene som har begge hendene på rattet, ifølge Simonsen.
– Det er veldig viktig for oss å vite hva bankene ønsker. Hva er det bankene vil, hva er det bankene vil prioritere, og hva er det de ser at skal til for at vi skal konkurrere effektivt fremover. Dialogen og bestillingen kommer fra bankene. Det er de som styrer hele utviklingsløpet vårt, sammen med fagmiljøene vi har her på huset.
Årlig har gjennomfører alliansen en prosess med banksjefskollegiet, der de ser på hva som er det viktigste fremover, og som skal prioriteres påfølgende år. Et slikt valg for noen år siden, var å utvikle mobilbanken under eget tak.
– Hvilke områder må vi konkurrere på, og hva vi må utvikle. Når det er besluttet, har vi delt ut midler til ulike områder, og så har vi videreutviklingsteam her som jobber sammen med referansegrupper fra bankene, forklarer Simonsen, og forteller at nettopp mobilbanken har fått et realt løft målt i kundetilfredshet etter kursendringen.
Svindel og bedrag
Et av de viktigste temaene for banksjefene i Eika i år og fremover, er sikkerhet.
– Vi er under kontinuerlig angrep fra svindlere og kriminelle miljøer, sier Simonsen.
Dette samsvarer med bildet som tidligere i vinter ble tegnet av DNB. Simonsen kjenner seg igjen i mye av det som ble beskrevet i rapporten fra storbanken. Han peker blant annet på at kriminelle ikke har noen tøyler hva gjelder å ta i bruk teknologi. I lys av utviklingen innen kunstig intelligens og «deepfakes», stiller det nye krav til bankene.
For å holde tritt, bruker Eika en kombinasjon av egenutviklede løsninger levert fra et internt team og innkjøpte systemer.
– Vi mener vi har et bra og robust setup. Men dette er et kappløp, og det er om å gjøre å være fremme i skoene. De kriminelle miljøene jobber dessverre veldig aktivt. Nå er det mye fokus på svindel, men det kan også være andre ting som kommer.
Fortsatt er det imidlertid mye å gå på, mener han, og mye ligger i erfaringsutveksling mellom relevante parter.
– Vi har enda mer å hente på å dele erfaring mellom bankene. Slik jeg ser det, er det kultur for det i bank-Norge. Men vi må utvide samarbeidssfæren vår. Telekom-operatørene er viktig, politiet og Økokrim er viktig. Her jobber vi bredt for å få mobilisert. For dette begynner å bli et samfunnsproblem. Det er organiserte kriminelle miljøer som vi må jobbe sammen for å stoppe.