SVINDEL

«Uvanlig og overraskende» nisje-svindel går etter lokalbank-kunder

Flekkefjord Sparebank frykter ny runde i en ny type svindelforsøk.

Emil Gausdal leder avdelingen for antihvitvasking og svindelbekjempelse i Flekkefjord Sparebank.
Publisert

I Flekkefjord brer en ny svindel om seg: folk får SMS-er om at de nå kan tegne egenkapitalbevis for å kjøpe seg inn i Flekkefjord Sparebank

Som jo er sant – lokalbanken skal utstede egenkapitalbevis for første gang, og bestillingsperioden er i gang. Men:

– Ikke trykk på lenken, advarer Emil Gausdal, som er leder for avdelingen for antihvitvasking og svindelbekjempelse i sparebanken.

– Vi sender ikke ut SMS-er fra Flekkefjord Sparebank. Dette er ren svindel.

Det var Avisen Agder som først omtalte saken. 

I SMS-en står det:

«Nå kan du tegne egenkapitalbevis, trykk på denne linken for å kjøpe».

«De har vært veldig innafor.»

– Svindel som handler om tegning av egenkapitalbevis, attpåtil i en liten bank på Sørlandet, er jo dobbel nisje, sier Gausdal til BankShift.

Han forteller at heldigvis har de kundene han har vært i kontakt med, slettet meldingen og ikke trykket på lenken.

– Det virker som om omfanget her har vært begrenset. Det kan være godt hjulpet av at vi fikk dette ut i media fort. Det gikk ikke lang tid fra vi fikk beskjed om dette, til det var ute i avisene.

Samtidig påpeker han at svindlerne har hatt god oversikt. De visste tydeligvis hvilken dag tegningsperioden begynte, men de bommet på tidspunktet: SMS-ene tikket inn på folks telefoner rundt klokken 08:30 i på tirsdag, men tegningsperioden startet først klokken 09.

– De bommet på tidspunktet, men det var ikke alle som visste om dette. Og de traff jo på dagen, så de har vært veldig innafor.

Frykter ny runde

Tegningsperioden for egenkapitalbevis i banken startet tirsdag og løper fjorten dager fremover. Gausdal er redd for at det kan komme nye og spissede svindelforsøk i lys av bymøtene der emisjonen diskuteres.

– På slutten av uka vil alle i markedsområdet ha hatt muligheten til å delta på disse møtene. Da kan det sikkert komme en ny runde, sier han.

Gausdal frykter også at dette svindelforsøket er en del av et større bedrageriforsøk. Han forklarer at ofte vil svindlerne først bare hente ut informasjon om kundene, før de senere går enda mer spesifikt til verks med denne informasjonen i hende.

– Nå er det ikke meg bekjent at noen har trykket på lenken og vi har ikke sett at noen har lidd et økonomisk tap. Dette kan være fordi vi har vært tydelige i kommunikasjonen. Ellers så har denne svindelen bare vært informasjonsinnhenting i forkant av et større svindelforsøk, hvor svindlerne vil gå enda mer spesifikt til verks.

«Uvanlig og overraskende»

– Det er, meg bekjent, uvanlig og overraskende at svindlerne har avdekket og utnyttet denne situasjonen, sier Nina Merethe Olsen, svindelekspert og avdelingsleder for antihvitvask i Sparebanken Sør.

Hun sier at en relativt liten norsk bank som skal utstede egenkapital, normalt ikke burde vært fanget opp av svindlerne. Hun stiller seg derfor spørsmål om det kan være mer lokale grupperinger som står bak.

– Det er vanskelig å si hvorfor noen vil prøve seg på noe såpass smalt. Kanskje fordi svindlerne forstår at mange slett ikke vil mistenke svindel en slik sammenheng, og bankene sender en rekke lenker til kundene i andre forbindelser.

Likevel er det viktig å her presisere at Flekkefjord Sparebank aldri sender ut SMS.

 – Det er veldig vanlig med svindelforsøk spesifikt rettet mot bankkunder, forklarer Olsen.

– Sparebanken Sør har ikke vært utsatt for å få merkevaren utnyttet i svindelkampanjer, men det har de største bankene i Norge vært mange ganger. Det sendes ut informasjon som lenker, hvor henvendelsen synes å komme fra banken din. Svindlerne benytter bankenes logo, og annen informasjon som skal vise at det er banken din som henvender seg til deg, sier hun.

KI hjelper svindlerne

Svindelavdelingen i Flekkefjord Sparebank ble opprettet i fjor høst, og BankShift har tidligere omtalt at banken blant annet har en døgnvakt for å overvåke svindel. 

Svindelforsøkene har hopet seg opp i takt med den mer utstrakte bruken av KI, og i følge Økokrims rapport fra i sommer «forventer (Økokrim) at bedragere vil automatisere innhenting og systematisering ved hjelp av KI og at informasjonen vil bli benyttet til å skreddersy bedrageri.»