BANKRAN

Væpnede ran – fra speciedaler til Darth Vader

Det klassiske ranets tid er kanskje forbi. Her følger en tidslinje over noen av de mest spektakulære og interessante ranene gjennom norgeshistorien.

Brødrene Lund raner Høland Sparebank i 1997.
Publisert Sist oppdatert

Er det klassiske bankranets tid forbi?

Det er det mange som mener, og kanskje er det svindel som har blitt det "nye bankranet". 

I dag er bankene sikret med moderne virkemidler, og ofte finnes det knapt kontanter å hente. Dette er nok noen av årsakene til at vi ikke lenger har klassiske bankran her til lands.

Like lenge som bankene har eksistert, har bankran vært et samfunnsproblem – inntil for bare noen få år siden. Norges siste bankran var i 2017, og det siste klassiske væpnede ranet – dette av et postkontor – var i mai i 2021. 

Siden da har det vært stille på ransfronten, men nye former for svindel brer om seg.

Det skorter ikke på spektakulære ran i historiens løp, og her nedenfor følger en oversikt over noen av dem.

Klassiske ran gjennom tidene

  • Ole Høilands hule i Lillomarka

    Ole Høiland ranet Norges Bank

    Nyttårsaften 1834 gjennomførte Ole Pedersen Høiland et av Norges mest beryktede tyverier da han brøt seg inn i Norges Banks avdeling i Kristiania og stjal 64.100 speciedaler. Høiland hadde fått hjelp av en vaktmann i banken.

    Etter tre uker på flukt ble Høiland pågrepet i Lier. I 1836 ble han dømt til kakstrykning (pisking) og livsvarig festningsarbeid under streng bevoktning.

    I 1842 var fremdeles 14.000 speciedaler av det stjålne beløpet ikke kommet til rette. Vakten som bistod Høiland sonet sin straff for medvirkning, men ble deretter dømt til gjeldsfengsel for å dekke erstatningskravet til banken. Han satt i gjeldsfengsel i 12 år, og det sies at han var så tilvendt livet bak murene at han uttrykte misnøye da han endelig ble løslatt.

    Ole Høilands nøyaktige fødselsdato er ukjent, men han ble døpt 24. februar 1797 i Grindheim kirke i Vest-Agder. Han tok livet av seg i cellen sin på Akershus slott 20. desember 1848, om lag 52 år gammel. Høiland sto bak en rekke tyverier i Sør-Norge og har siden blitt stående som en legendarisk skikkelse i norsk kriminalhistorie. 

    Ole Høilands hule i Lillomarka, ved Tonsenhagen i Oslo, kan i dag besøkes av turgåere. Her oppholdt han seg mens han var på flukt etter diverse ugjerninger. Høiland skal ha rømt fra fengsel hele 11 ganger.

    Kilde: Norges Bank

  • Drammensranet

    Den 19. mai 1980 ble en pengetransport fra Drammen postkontor til Norges Banks avdeling brutalt ranet. Ransmennene, som var bevæpnet og avfyrte skudd under hendelsen, kom seg raskt unna med 10,5 millioner kroner. Norges Bank utlovte en dusør på 200 000 kroner for informasjon som kunne føre til pågripelse av gjerningspersonene.

    Gjennombruddet i etterforskningen kom da mange av de registrerte sedlene begynte å dukke opp i Sveits. Pengene hadde blitt vekslet inn i 38 ulike banker i Zürich og Basel. Ved hjelp av databilder klarte politiet å identifisere og pågripe hovedmannen, som senere ble dømt til 12 års fengsel. Det kom frem at han sto bak 17 ran og to ransforsøk. En medhjelper, som hadde deltatt i noen av ranene, ble dømt til 7 års fengsel.

    For å få de nye sedlene til å se brukte ut, hadde ranerne lagt dem i et badekar og tråkket på dem. 

    Kilde: Norges Bank

  • Brødrene Lund raner Høland Sparebank i 1997.

    Brødrene Lund ranet Høland Sparebank

    På Løken i Akershus stormet de to brødrene, for anledningen maskerte i finnlandshette, inn i Høland Sparebank, bevæpnet med en skarpladd pistol og en øks. 

    Mens storebror Gunnar Egon Lind truet ansatte og kunder med pistolen, løp lillebroren rundt med en hevet øks i hånden. En kunde ble brutalt dyttet i bakken av økseraneren, og kaoset spredte seg raskt i lokalene.

    Ranerne hadde planlagt nøye. Finlandshetter, treningsklær og selve øksen var kjøpt inn på Svinesund, rett over grensen til Sverige. 

    Byttet endte på 282 720 kroner, og flukten gikk smertefritt. Kort tid etter delte brødrene pengene likt og skilte lag.

    I etterkant forklarte den yngste broren i retten at han hadde kjent til storebrorens kriminelle virksomhet lenge, men at han ikke fikk være med på ran før aksjonen på Høland noen måneder tidligere.

    Gunnar Egon Lund ble dømt til 14 års fengsel i 2002.

    Se videoen av ranet fra overvåkningskameranene i arkivet til Romerikes Blad.

    Kilde: VG

  • David Toska, til venstre, løp rundt med en klokke i hånda under ranet. Han visste at ranslaget var fullstendig bakpå tidsmessig etter problemene med å komme seg inn gjennom vindusruta. Metkel Betew er raneren i midten.

    NOKAS-ranet

    NOKAS-ranet, som fant sted 5. april 2004 i Stavanger er et av Norges mest dramatiske og omfattende ran. Ranerne slo til mot tellesentralen til Norsk Kontantservice (NOKAS) i sentrum av Stavanger tidlig om morgenen, bevæpnet med automatvåpen og iført finlandshetter og skuddsikre vester. Foran politistasjonen hadde de allerede satt en lastebil i brann for å hindre utrykning.

    Ranerne brukte en rambukk bil for å bryte seg inn i tellesentralen. 

    Midt i sentrum, like ved Domkirken, ble sjokkerte forbipasserende vitne til skuddveksling og biljakt. Her ble politiførstebetjent Arne Sigve Klungland skutt og drept. 

    Ranerne klarte til slutt å komme seg unna med rundt 57,4 millioner kroner, en rekordhøy sum i norsk kriminalhistorie.

    Politiet satte inn store ressurser i etterforskningen, både i inn- og utland. Hovedmannen bak ranet, David Aleksander Toska (født 1975), var på flukt i Spania da han, på dagen ett år etter ranet, ble pågrepet av spansk politi i Malaga. Toska ble funnet gjennom spaning og elektronisk sporing av e-post. 

    Kilde: SNL og NRK

  • Røde ranere på rømmen.

    Sverige: Røde ranere på rømmen

    Her er en historie fra over grensen, men den er morsom nok til at den inkluderes likevel:

    To personer som ranet Handelsbanken i Malmö i 2006 kunne ikke vente med å undersøke utbyttet.

    Så fort de kom ut i bilen utenfor banken, åpnet de pengekoferten for å se hvor mye penger de hadde fått med seg. Fargepatronen eksploderte, og den røde fargen laget både sedler og ranere, skrev Aftonbladet og VG i 2006.

    Rødfargen er svært vanskelig å fjerne og gjorde ranerne til et lett bytte for politiet.

    Kilde: DNBs arkiv.

  • Ransforsøk av Darth Vader

    I febrar 2009 forsøkte en ransmann i Darth Vader-maske å rane et av DNB NORs kunderådgivningssenter på Linderudsenteret i Oslo.

    – Vi fikk melding om at det var en væpnet person inne på rådgivningskontoret klokken 14.45. Mannen truet de ansatte med en pistol. Det virket som om han trodde det ble oppbevart penger der, men det ble det ikke, sa operasjonslederen i Oslo politidistrikt.

    Raneren hadde på seg en sort Darth Vader-maske, som karakteren i Star Wars. Han var kledd i svart jakke og svart bukse, og hadde en beige ransel med en svart stripe. 

    Kilde: DNBs arkiv

  • Ran i Drøbak og Vestby

    En 28 år gammel mann fra Son tilstod både ransforsøk og ran av DNB NORs filial i Vestby. Denne filialen var kun et rådgivningskontor og hadde ingen kontanter.

    Han planla også et ran av Sparebank 1 sin filial i Vestbytorget. Her var mannen inne i lokalene like etter åpningstid, men valgte å trekke seg da han så at kassen ikke åpnet før klokken ti.

    Deretter reiste han til Drøbak og ranet DNB NORs filial i Torggaten. Han fikk med seg drøye 49.000 kroner. Pengene kom til rette da mannen måtte sette fra seg fluktbilen i en blindvei i et bolig- og hyttefelt.

    Kilde: DNBs arkiv.

  • Norges siste klassiske bankran

    To væpnede menn ranet Sparebank 1 i Hamar sentrum i oktober 2017. Ranerne truet de ansatte med skytevåpen mens de rope "money, money" og fikk med seg nesten 400 000 kroner i kontanter før de flyktet fra stedet. Ingen personer ble fysisk skadet under hendelsen.

    Under dette ranet fikk ranerne med seg mellom tre og fire hundre tusen kroner, men de kjørte av veien og ut i grøfta bare en halvtime etter ranet. De løp videre til fots, men ble raskt pågrepet (NRK).

    Kilde: NRK

  • Norges siste klassiske ran

    Tre menn på 60, 56 og 46 år ranet to postkontor på Etterstad i Oslo.

    Under ranet på Etterstad skal de ha overmannet to ansatte, satt på dem håndjern og fått med seg inntil 20.000 kroner fra hvelvet. I ranet mot Høyden postkontor på Rygge i Moss i 2018 var utbyttet betydelig større: 31.628 kroner i kontanter, valuta til en verdi av 249.198 kroner og frimerker verdt 110.836 kroner.

    To av mennene ble pågrepet i Sverige tre måneder senere i en koordinert politiaksjon mellom norsk og svensk politi, mens den tredje ble pågrepet på Arlanda flyplass to dager senere. 

    Kilde: Avisa Oslo