KJERNEBANK
Varsler avgjørelse i mai: – Ønsker at bankene tar det valget som er riktig for dem
Frendegruppen er tydelig på at de ikke lar seg ikke påvirke av Sparebanken Norges valg av kjernebankleverandør, men lar det hele være opp til de 16 styrene i bankene.

Sparebanken Norge velger seg Tietoevry som sin kjernebankleverandør.
Samtidig står den fremtidige storbankens allianse Frendegruppen ovenfor samme valg: skal de går for samme kjernebankløsning, eller SDC/Netcompany?
Frendegruppen har opplyst i en egen pressemelding at de nå er i siste fase av sine egne forhandlinger om ny teknologiavtale. Avgjørelsen skal tas i fellesskap av de 16 bankstyrene som utgjør Frende-samarbeidet.

– Vi har forhandlet sammen og skal inngå to forskjellige avtaler. Så skal vi foreta et valg i vår gruppering, og i hvert enkelt styre og hver enkelt bank. Vi har fått to svært gode tilbud fra to gode leverandører, sier lederen for Lokalbank samarbeidet, Bent R. Eidem, til BankShift.
– Vi har sammen gått i forhandlinger med SDC og Tietoevry og invitert dem inn i en konkurranse. Nå gjenstår noen detaljer i begge tilbudene, og så blir det er opp til hver enkelt bank og bankstyre å foreta valgene, legger han til.
Styrene tar valget
– Nå har Sparebanken Norge valgt Tietoevry som kjernebankleverandør. Da har jo på en måte de tatt valget for dere?
– Vi er veldig opptatt av at vi nå har hatt en god og lang prosess med to veldig ivrige og sterke leverandører, og har kommet dit at vi har fått ut det vi ønsker av prosessen, sier daglig leder i Frendegruppen, Hans Olav Ingdal, til BankShift.
– Nå er det opp til styrene i hver enkelt bank å ta en avgjørelse.
Han forklarer at hovedforskjellen mellom de 16 lokalbankene og Sparebanken Norge, er at de 16 har lengre beslutningsprosesser og flere styrer å forholde seg til.
– Vi ønsker at arbeidet vi har gjort de siste tre månedene skal føre til en informert beslutning i bankstyrene. Det er signalisert at dette vil komme i mai, forteller han.
Synkront men adskilt
De 16 bankene i Lokalbank er i dag fordelt på to kjernebankleverandører, med 10 banker på SDC og 6 banker på Tietoevry.
Forhandlingene med de to kjernebankleverandørene som har pågått det siste halve året, har vært gjort i fellesskap i Frendegruppen, med utgangspunkt i felles forretningsvolum i samarbeidet – inkludert Sparebanken Norge.
Frendegruppen forklarer at forhandlingene mellom kjernebankleverandørene og Sparebanken Norge, og kjernebankleverandørene og lokalbankene, har gått synkront, men samtidig vært adskilt.
– Hvorfor ble ikke dette samkjørt med Sparebanken Norge?
– Fordi det er to ulike typer avtaler, forklarer Jørund Rasdal Unneland, leder kommunikasjon og merkevare i Frendegruppen.
– Lokalbankene skal ha en fullstack-leveranse. Vi har hatt en felles tidsplan mellom lokalbankene og Sparebanken Norge, men leveransene er såpass ulike og derfor har det vært formålttjenelig å dele det i to løp som har gått synkront, utdyper han.
To ulike plattformer skal gå bra
– Hvis de 16 lokalbankene velger seg SDC, blir jo litt av poenget med å være en allianse borte – dere mister den felles IT-plattformen. Vil det da være aktuelt å skille ut Sparebanken Norge?
– Det er ikke tanker som er på vår radar. Vi har vært opptatt av å få fremforhandlet så gode avtaler som mulig, og ønsker nå at bankene tar det valget som er riktig for dem, sier Ingdal.
Eidem påpeker også at det er fullt mulig å jobbe på tvers av separate løsninger.
– Det har gått bra med to ulike plattformer frem til nå. Vi har ikke gått dypt inn i den problemstillingen, men har vært opptatt av å få best mulig tilbud fra de to leverandørene, sier han.
Styret har siste ordet
– Hvordan foretas beslutningsprosessen – vektes hver av bankenes stemmer likt, eller vektes det for eksempel ut fra forvaltningskapital?
– Hver bank én stemme, er logikken hos oss, og vil fasilitere en god beslutningsprosess. Så nå er det opp til styrene å ta den endelige avgjørelsen for hver enkelt bank, sier Eidem.
– Vi ønsker å ha en god diskusjonsprosess mellom alle bankene, og så kommer vi med en anbefaling, sier Ingdal.
Ingdal presiserer at det alltid vil være styrene som har det siste ordet, men Frendegruppen vil gjøre grundige vurderinger og sammenligninger av begge tilbudene og komme med sine vurderinger.
– Hva gjør dere hvis det blir uavgjort med åtte mot åtte?
– Det er 16 banker som skal velge sammen. Vi føler oss trygg på at vi skal kunne lande på et felles standpunkt, sier Ingdal.
Eidem stemmer i:
– Vi føler oss trygge på at vi vil ha gode diskusjoner, slik at vi lander på et godt tilbud som alle er fornøyde med, sier han.