SPAREBANKDAGENE

Vedum varsler lovforslag før sommeren: – Slik kan vi skape ro i sektoren

Sparebankutvalgets forslag skal behandles til våren og et lovforslag vil være på plass før sommeren, ifølge finansministeren. Administrerende direktør Inge Reinertsen i Sparebank 1 Sør-Norge er imponert over rapporten.

Trygve Slagsvold Vedum under Sparebankdagene 2024
Publisert Sist oppdatert

– Det har vært en lang dag ja, vedgår Therese Riiser, administrerende direktør i Sparebankforeningen, når hun går ned fra scenen etter å ha åpnet Sparebankdagene i Tromsø mandag kveld.

Dagen har også vært svært spennende, legger hun til – på godt og på vondt.

– Vi er jo ikke enige i alt utvalget kom frem til. Vi håper ikke alt blir vedtatt, sier hun, og sikter til Sparebankutvalgets anbefaling om å stanse kundeutbytte-praksisen.

I tillegg foreslår utvalget å gjøre det lettere å omdanne egenkapitalbevisbanker til aksjesparebanker, samt likestille kapitalklassene i dagens sparebanker, slik at det likner mer på aksjebank-strukturen. 

Juvelen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum åpnet Sparebankdagene med et innlegg hvor han snakket om hvor viktig sparebanknæringen er for Norge.

– Sparebankene er en juvel vi må ta vare på. De representerer en desentralisert struktur som er avgjørende for å møte nye tider, og nettopp derfor er sektoren så viktig. Å utvikle sparebankene er samtidig å utvikle landet, sa han fra scenen.

Han la til at målet deres er å legge frem et lovforslag før sommeren, med vedtak allerede i april.

– Det er min klare målsetting, og slik kan vi skape ro i sektoren, sier han, og sikter til at alle ønsker en avklaring om egenkapitalbeviset.

Etter offentliggjøringen av rapporten uttalte administrerende direktør i Sparebanken Vest, Jan-Erik Kjerpeseth, at fornuftige politikere vil se at dette i sum «ikke er bra for verken kunder, konkurranse eller norsk sparebanksektor.»

På tide å ta praten

En av de som står i salen og lytter spent til finansministeren, er administrerende direktør i Sparebank 1 Sør-Norge, Inge Reinertsen. Han leder en bank som allerede er omdannet til allmennaksjeselskap, og er av en helt annen oppfatning enn nevnte Kjerpeseth.

– De har gjort et godt stykke arbeid her, og og de har jo ikke akkurat plukket opp fem på gaten. Dette er svært kyndige fagfolk og jeg er imponert over rapporten, sier Reinertsen.

Han mener selv at tiden er kommet for å ta denne debatten i næringen.

– Det er fint at noen utenfra tør å ta denne samtalen. Det er faktisk litt overraskende at det ikke har kommet fra sparebankene selv eller fra innsiden av bransjen. Nå er det uansett på tide at vi tar denne praten, mener han.

Han sier han tror at Trygve Slagsvold Vedum, når han sier at sparebankene er juvelene i samfunnet, virkelig mener det. 

Hanne Karoline Kræmer, administrerende direktør i Sparebank 1 Nord-Norge, snakker til en fullsatt sal under Sparebankdagene 2024.

Mer samfunnsnytte

– Vedum er så opptatt av distriktspolitikk og av å ivareta lokalsamfunn, og derfor er jeg sikker på at han også mener at gaver til samfunnsnyttige formål bør prioriteres fremfor kundutbytte, som tross alt ikke utgjør så mye per kunde. På sikt gir samfunnsnyttige formål mye mer tilbake til samfunnet, bemerker Reinertsen, og legger til:

– Sparebankene har fått prøve seg en periode med kundutbytte, men nå er det noen som sier: «Ok, dere har fått prøve, og nå må dere fokusere på samfunnsnyttige formål.»

Reinertsen mener det er visse banker som har betalt ut så mye til kundutbytte at de ikke har hatt kapasitet til å fokusere på samfunnsnyttige formål. Sør-Norge derimot, som har stiftelser, betaler betydelige beløp til slike formål.

– Jeg har veldig stor tro på at Vedum vil gjennomføre dette raskt, basert på innlegget hans i kveld. Han har jo allerede sagt at han vil starte med dette i april, og det betyr at det ikke blir mye tid til å ta imot innspill eller gjøre endringer i utformingen. Jeg tror de bare kommer til å kjøre dette gjennom, og jeg har stor tro på at det blir vedtatt, sier Reinertsen.

Folketrygdfondet sier ja til aksjebanker

Administrerende direktør i Folketrygdfondet, Kjetil Houg, spøker i sitt innlegg fra scenen at han ønsker at flere banker blir aksjebanker, slik at fondet kan investere i dem. 

– Avkastningen fra sparebankene har vært så god. Folketrygdfondet er allerede tungt investert i sparebanker med hele 35 milliarder kroner – 25 prosent av deres renteportefølje. Dette er en viktig del av vår forvaltning og en betydelig bidragsyter for oss. Vi elsker sparebanker, sier han.

Han snakker også om etableringen av Statens fond i Tromsø, som et spennende steg videre.