KRONEKURS

Venstre mener binding av kronen til euroen bør vurderes

Etter en stadig svekkelse av den norske kronen så ber Venstre om nedsettelse av en krone-kommisjon og at en binding av kronen til euroen blir vurdert. 

Oslo 20221115. Nestleder Sveinung Rotevatn i Venstre før presentasjonen av partiets alternative statsbudsjett.Foto: Lise Åserud / NTB
Publisert

Børsene raste mandag og den norske kronen svekket seg igjen. De fikk Venstre-nestlederen, Sveinung Rotevatn, til å gå ut i Aftenposten og be regjeringen sette ned en «krone-kommisjon.» Han mener at det er så mange påstander om hva årsaken er til svekkelsen av kronen, at det er behov for felles kunnskap og faglige råd. Rotevatn mener at en av tingene en slik kommisjon må vurdere er om en må innføre andre måter å fastsette kursen på.

– Kan det tenkes at den danske løsningen med å binde kursen opp til euroen fungerer i Norge? Om en ikke vil ha en fast kurs som i Danmark, kan en i det minste ha et kursmål i form av et intervall en vil holde kursen innenfor? I så fall må Norges Bank få noen virkemidler for å klare det. Det må vurderes, sier Rotevatn til Aftenposten.

Han mener en flytende kronekurs har vært riktig historisk.

– Ettersom oljens betydning går ned, vil det være mindre og mindre relevant å argumentere med at vi har en helt særegen økonomi som krever en særegen pengepolitikk. Da må en se på en slik løsning med et annet sinn, mener han.

Finansdepartementet er forelagt forslaget fra Rotevatn, men har foreløpig ikke kommet med et svar.