STYRINGSRENTEN

– Vi må trolig holde renten på dagens nivå en god stund

Norges Bank holder styringsrenten uendret, og forventer å bli liggende en stund.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Publisert Sist oppdatert

Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent, melder Norges Bank på dagens rentebeslutning.

– Vi må trolig holde renten på dagens nivå en god stund fremover for å bringe prisveksten tilbake til målet på to prosent innen rimelig tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Det er lav vekst i norsk økonomi og prisveksten avtar, men inflasjonen er fortsatt klart over målet. Siden forrige Pengepolitisk rapport har prisveksten vært lavere enn anslått, men komiteen vurderer det til at om renten settes ned for tidlig, kan prisene fortsette å stige raskt. Derfor vurderer komiteen det til at en renteutvikling som ble fremlagt ved forrige prognose, fortsatt gir en god avveining mellom målene i pengepolitikken.

Beskjed til valutamarkedet

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener det ligger mye bare i første setning av rapporten til Norges Bank.

– Allerede i første setning uttrykker sentralbanksjefen bekymring for inflasjonen og konsekvenser for renten. Hun snakker dermed rett til valutamerkedet for å unngå kronesvekkelse. Men det er også et signal til oss alle, folk og bedrifter, om at vi må ta høyde for høy rente en god stund til, sier Knudsen i en kommentar til BankShift.

Han mener dagens beslutning, om å fortsatt legge opp til halvannet rentekutt før nyttår, gjenspeisler hvor bekymret Norges Bank er for inflasjonen og kronekursen, men at det er gode nyheter for folk flest, ettersom at Norges Bank tror norsk økonomi vil klare seg bedre enn ventet.

– Etter dagens rentemøte tror jeg første rentekutt kommer i september. For å få rentekutt tidligere må inflasjonen drastisk ned, samtidig som USA og Europa må kutte tidligere enn ventet, sier Knudsen.