FIRE PÅ FINANSNÆRINGENS DAG:
– Viktig at de regelendringene som skjer i Europa også blir tatt med her i Norge
Hva er det viktigste regjeringen bør få på plass før høstens valg, og hva er banksjefenes største hodepine akkurat nå? BankShift har tatt en prat med fire toppledere på Finansnæringens dag.

«Europa står overfor store utfordringer, og Norge må finne sin plass i et stadig mer uforutsigbart globalt landskap. Kan vi stå alene i verden? Eller er det nå vi må tenke større, handle smartere og investere modigere?»
Slik innledet årets Finansnæringsens dag i regi av Finans Norge. Med TV-profil Fredrik Skavlan som programleder og internasjonale gjester slo Finans Norge på stortromma under årets samling. Debatt og innlegg fra scenen gikk i det som var innledningen, nemlig geopolitikk og hva som vil skje i et verdensomspennende blikk.
BankShift tok en prat med et par av de største lederne i bransjen som var tilstede under årets samling og spurte dem om følgende:
- Hva er det viktigste regjeringen kan gjøre før valget?
- Hva er den største utfordringen du og din bank står i nå?
Kjerstin Braathen, konsernsjef DNB

– Jobbe veldig tett mot EU for å sikre at Norge holder seg innenfor en tollunion i et indre marked hvis det kommer mottilktak som gjør at det kommer en tollunion rundt EU.
– Vi er satt opp for å tåle mer ruskevær og akkurat hvor ruskete dette blir, er høyst usikkert. Vårt fokus er å hjelpe kundene våre med de behovene de har og det de trenger, så kan dette føre til noe lavere vekst i norsk økonomi, men vi står også godt i et slikt scenario.
Randi Marjamaa, landsjef Nordea

– Ha forutsigbare rammevilkår. Det at konsekvenser blir utredet godt om man skal gjøre endringer. Men helst ønsker vi oss forutsigbare rammevilkår, men om man endrer, må de som blir berørt bli lyttet til. Så gjelder det å opprettholde den gode økonomien vi har i Norge, og verne om den økonomiske veksten videre.
– Vi jobber mye mot Brussel. Det skjer mye i Europa, det skal skapes konkurransekraft. Vi kan ikke leve i en verden der man lenger sier at USA innoverer, Kina kopierer og Europa regulerer, så det er et helt annet temposkifte der. Da er det viktig at de regelendringene som skjer i Europa også blir tatt med her i Norge.
Jan-Frode Janson, konsernsjef Sparebank 1 SMN

– Tror det viktigste er å ha dialog, og den dialogen har vært fantastisk når det har vært krise. Jeg vil berømme dialogen som var med regjeringen da, så hører vi ting her som tyder på at vi får det samme. Dialog!
– Det er stor uro i verden som betyr usikkerhet, og det betyr å hjelpe kundene. Men så smiler jeg litt og, for jeg vet at når verden står i usikkerhet, så er det sparebank-terreng. Så vi har is i magen.
Geir Bergskaug, konsernsjef Sparebanken Sør

– Det er avgjørende å få en løsning på tollsituasjonen, særlig i relasjon til EU. I tillegg må man ha et klart fokus på at finansnæringen trenger stabile, gode og skattemessig fornuftige rammevilkår. Og til slutt mener jeg det er viktig at man finner en løsning på sparebankutvalgets forslag. Etter mitt syn står egenkapitalbeviset seg godt i møte med EU-regelverket, og det beste ville være å få det avklart mot EBA og legge denne utredningen til side.
– Når det gjelder vår egen virksomhet og finansiering, opplever jeg at vi er rimelig godt posisjonert. Men det er de makroøkonomiske implikasjonene for kundene våre – særlig næringslivskundene og ikke minst eksportbaserte bedrifter – som vi er bekymret for. I tillegg er det viktig å følge med på hvordan dette påvirker norske husholdninger over tid, og den generelle utviklingen i norsk makroøkonomi.