KONKURRANSE

Vil bli et av de mest attraktive egenkapital­­bevisene: – Akkurat nå er vi midt på treet

Sparebank 1 Østlandet vil bli «Norges beste relasjonsbank», og den nye konsernsjefen er klar over hva som må forbedres.

Administrerende direktør i Sparebank 1 Østlandet, Klara Lise Aasen.
Publisert Sist oppdatert

Etter én uke i sjefsstolen i Sparebank 1 Østlandet er Klara Lise Aasen godt i gang med ledelsen av banken. Og hun er ikke sjenert når det kommer til ambisjonene.

– Vi skal være Norges beste relasjonsbank, en ambisjon vi mener er bra å ha. Det skal vi måle gjennom kundetilvekst, lønnsomhet og kundetilfredshet blant annet. Og så tenker jeg at dette må vi jobbe for, sier Aasen til BankShift.

Sparebank 1 Østlandet hadde i 2023 en avkastning på egenkapitalen på 11,3 prosent. Det er en god del lavere enn blant annet Sparebank 1 SNN, SR-Bank og SMN, på henholdsvis 16,4, 15,3 og 14 prosent.

– Egenkapitalavkastningen har flatet litt ut, og det grunner til det, blant annet på grunn av større tap i 2023, men det er noe vi skal se på. For vi ønsker å være en av de mest attraktive egenkapitalbevisene i Norge, og akkurat nå er vi midt på treet, sier Aasen.

Derfor skal Aasen nå sette seg ned å se på hva banken må gjøre for å oppnå målene.

– Vi skal se på hvordan vi jobber med kapitaloptimalisering, hvordan vi jobber med topplinja og hvordan vi jobber med tilbudet mot kundene. Det er mange innfallsvinkler å se på og jeg kommer til å bruke mye tid på de forskjellige driverne fremover, sier Aasen.

Ingen store omveltninger

Inntrykket av de ansatte i banken etter én uke, forteller Aasen at er høy kompetanse. Og kompetansen til folkene skal brukes til å ta banken videre.

– Det er en veldreven bank dette her, ikke noen «turn around», sier hun.

Det at kunderådgiverne skal kunne kjenne kundenes behov trekker Aasen frem som viktig. Spesielt fordi SB1 Østlandet har et så stort nedslagsfelt.

– Vi har mye forskjellig type kundeatferd innen samme type segment avhengig av region. I Østerdalen har de kanskje andre utfordringer enn i Oslo, både på bedriftsmarked og privatmarked. En god bank skjønner forskjellen i kundenes behov, sier Aasen.

Et annet punkt som er viktig er de digitale løsningene, i noe Aasen kaller «hygienefaktor».

– Har man ikke gode nok digitale løsninger så får kunden en reaksjon som jeg sammenligner med det å sitte ved siden av noen på bussen som lukter vondt. Du blir litt irritert og slipper ut et “uff” eller to, sier hun.

Forenkling av reguleringen

Når det kommer til utfordringer som bankbransjen står overfor, har ikke Aasen bare et klart svar, men også en utfordring til myndighetene.

– Vi må passe på at vi ikke blir overregulert i den grad at vi mister fokus. Vi har kommet til et nivå hvor det er veldig mye regulering og rapportering. Jeg skulle ønske noen gjorde et offentlig forenklingsprosjekt så vi fikk oversikt over hva vi absolutt trenger, så får vi frigjort tid til reell risikotagning og styring, sier hun.

– Andre utfordringer er knapphet på kompetanse på mye av det nye, som kunstig intelligens. Vi trenger å lære oss de nye løsningene raskere, og det kommer nok til å bli mange om beinet her, sier Aasen.

Konkurranse

En annen utfordring som kommer SB1 Østlandets vei, kan være konkurransen som allerede har meldt seg på etter nyheten om fusjonsplanene med Totens Sparebank. Både Grue Sparebank og Aurskog Sparebank har nå etablert kontorer på henholdsvis Hamar og Gjøvik.

– Jeg synes det er bra med konkurranse. Vi må vise for kundene våre at vi gir dem verdi. Det er jo artig at Grue Sparebank skal etablere seg her på Hamar, så skjønner vi at de ser muligheten, også når man ser hva som skjer rundt Sbanken. Vi må være på tåhev, sier Aasen.

Eierandel i Sparebank 1

Med Totens Sparebank inn fortsetter Sparebank 1 Østlandet sin vekst. Banken har over mange år blitt stor og har mer utlån og forvaltningskapital enn for eksempel Sparebank 1 Nord-Norge. Allikevel sitter SB1 Østlandet med en lavere eierandel i Sparebank 1 Gruppen enn SNN. SB1 Østlandet sitter med 12,4 prosent, mot SNN, SMN, SR-Bank og Samspar som har 19,5 prosent hver.

Benedicte Schilbred Fasmer i SR-Bank har tidligere sagt at avtalen er slik den er i Sparebank 1, men hintet til at man kanskje kunne se på muligheter rundt avtalen i fremtiden, ettersom at fusjonen mellom SR-Bank og SB1 Sørøst-Norge ikke vil gi den fusjonerte banken, SB1 Sør-Norge, noen større eierandel heller. Til tross for at banken vil bli betydelig større.  Aasen ser seg enig i at det kan være på tide å vurdere en diskusjon rundt eierandelen.

– Vi kom inn sent, men vi er større målt i forvaltningskapital og antall ansatte enn SNN for eksempel. Så innimellom er det viktig å ta opp slike ting til evaluering. Verden har forandret seg og det er mange nye folk i lederrollene i alliansen nå, så vi kan kanskje sette oss ned og diskutere dette, sier Aasen.