EIERSKAP

Vil selge eierandeler for første gang i Flekkefjord Sparebank: «Et naturlig neste skritt»

Administrerende banksjef Heidi Nag Flikka forteller hvorfor hun stiller seg bak forslaget om å utstede egenkapitalbevis og gå på børs med Flekkefjord Sparebank.

Heidi Nag Flikka, administrerende banksjef i Flekkefjord Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld ble det klart at styret i Flekkefjord Sparebank går inn for å etablere eierandelskapital ved utstedelse av egenkapitalbevis, for første gang i bankens 187 år lange historie.

Administrerende banksjef Heidi Nag Flikka stiller seg helt og holdent bak styrevedtaket, som krever godkjennelse fra både generalforsamling og relevante myndigheter før emisjonen kan gjennomføres.

– Dette er et skritt som er helt i tråd med strategien banken har. Det er nødvendig for å fortsette reisen vi har begynt på med tanke på lønnsom vekst. Det vil sikre et videre fundament.

– Hvorfor? 

– Vi har en vekststrategi. Vi vil forbli en selvstendig sparebank, og å bli en litt større bank er viktig med tanke på at vi er avhengig av å drive lønnsomt. I tillegg spiller kravene fra myndighetene inn, og teknologiutviklingen, naturligvis. 

Banken har vokst godt på flere områder de seneste årene, og utstedelse av egenkapitalbevis har vært luftet flere ganger som et mulig tiltak for å sikre fortsatt lønnsom vekst videre.

– Vi har investert mye de siste 2-3 årene i mange nye medarbeidere, og nye lokaler i nye markeder. Vi er godt fornøyd med det vi har klart å realisere hittil. Nå begynner investeringene å gi avkastning. Den reisen vil vi fortsette, sier Nag Flikka.

Lokal forankring

Status quo er imidlertid ofte det foretrukne alternativet for representanter i lokalmiljø, som de facto kontrollerer slike banker. Det så man sist i fusjonsprosessen mellom Totens Sparebank og Sparebank 1 Østlandet, hvor man fikk motstand både fra politisk hold og blant kunder.

– Flekkefjord Sparebank har mange gamle og stolte tradisjoner, som skal videreforedles. Det har vi veldig respekt for. Men vi skal også være en fremtidsrettet bank og skape et solid fundament som er stort nok for at vi kan være en lokal sparebank inn i fremtiden. Vi er først og fremst en lokalbank, og vektlegger lokale kontorer med rådgivere som kjenner folk, som skal gi gode kundeopplevelser. Det ligger helt fast. Vi er også opptatt av ansvaret overfor lokalsamfunnet. Når banken får styrket kapitalen og veksten, kan vi dele ut mer, sier Nag Flikka.

Hun ser ingen store utfordringer ved innføringen av eierandelskapital.

– Jeg ser det mer som et naturlig neste skritt på veien, for å fortsette utviklingen banken har begynt på. Det er første gang banken går til dette skrittet, i dens 187 år lange historie, så det er viktig for oss å kommunisere lokalt. Banken vil fortsatt opprettholde den eierløse kapitalstrukturen. Samfunnsansvarsrollen er like viktig som før. Det er viktig å kommunisere det lokalt på en klok måte.

Allerede er minimumsbeløpet i den varslede emisjonen garantert. Det er det samarbeidsbanker, samt nasjonale og lokale investorer som står for, ifølge Nag Flikka, uten å ville utdype.

Hvem som spytter inn de første  162,75 millioner kronene vil fremkomme i prospektet som snart offentliggjøres.

Strukturelle endringer

– Det er store strukturelle endringer i bank-Norge generelt, og kanskje spesielt i sør. Hvordan vurderer du konkurransesituasjonen og mulighetene fremover?

– Det er veldig tøff konkurranse i bankmarkedet om dagen, det er det ingen tvil om. Vi er opptatt av å være tro mot vårt konsept. Det er bra at det finnes større banker med større muskler, spesielt inn mot bedriftsmarkedet og større bedrifter. Vi er avhengig av å ha sterke samarbeidspartnere. Vi kan ikke stå helt alene, selv om vi er selvstendig.

– Større banker enn Flekkefjord har fusjonert fordi de mente de var for små. Hvor vanskelig er det for en bank av deres størrelse, og er fusjon en rute å utforske for dere?

– Nei, i utgangspunktet har vi ingen planer om strukturell vekst. Vår strategi er basert på organisk vekst. Banken må ha en viss størrelse for at man skal kunne drive lønnsomt. Sånn vi tenker om det, så er vi opptatt av å drive kostnadseffektivt. Det må vi, hvis vi skal velge vår egen fremtid. Og så er det ikke alltid størrelsen det kommer an på, hvis man har sterke samarbeidspartnere. Vi skal fortsette den organiske veksten.

Støtte i Frendegruppen

Flekkefjord Sparebank er en del av De samarbeidende sparebankene (DSS), og dermed medlem i den nyetablerte bankalliansen Frendegruppen, hvor banksjef Nag Flikka sitter som midlertidig styreleder. 

– Det vi ser som en stor fordel der, er at vi samarbeider med andre selvstendige sparebanker. Vi har til felles at vi ønsker lokal beslutningsmyndighet og lokale arbeidsplasser; være herre i eget hus. Gjennom Frendegruppen får vi tilgang til gode produktselskaper, men også strategisk viktig samarbeid på andre områder. Det er vår strategi, sier banksjefen.