STRATEGI

Vill vekst i «bondebanken»: – Vi får til mye ved å stå utenfor alliansene

Landkreditt skyter opp på både medarbeiderundersøkelser og EPSI, og har nå blitt en reell utfordrer i boliglånsmarkedet. Men fastrente er ikke noe de bryr seg nevneverdig med.

Konsernsjef i Landkreditt, Ole Laurits Lønnum
Publisert

– Mange ser oss som et alternativ til det tyngre, mer tradisjonelle markedet, sier konsernsjef i Landkreditt, Ole Laurits Lønnum, om at Landkreditt Bank nå seiler på vinden av misfornøyde Sbanken-kunder som en boliglånsutfordrer som scorer høyt på digitale løsninger. 

For etter at Landkreditt Bank var først ut med å sette ned renten i mars, fikk de en rekordhøy pågang i trafikk, lånesøknader og kundevekst. Grunnet denne veksten har Landkreditt økt staben med 15 prosent, men har likevel klart å holde medarbeidertilfredsheten på et prisvinnende nivå.

– I privatmarkedet har vi blitt et boliglånsalternativ, og på en måte har vi vært en parallell til Sbanken her, sier Lønnum.

Han legger til at Sbanken var dyktige på å kommunisere sin teknologiske satsing, mens Landkreditt har vært litt mer tilbakeholdne – iallfall til nå.

– Vi leverer på samme nivå – kanskje til og med bedre – på flere områder. Dette får vi nå oppmerksomhet på, og det ser vi tydelig i EPSI-undersøkelsen, der vi gjorde et byks og i år ligger på andreplass, sier han.

Klatret opp på EPSI

I årets EPSI-undersøkelsen tok Landkreditt pallplass med 77,6 poeng, kun slått av Bulder. Undersøkelsen viser at kundetilfredsheten i Landkreditt har økt med 4,1 poeng. 

Banken klatret med det opp fra sjuende plass i fjor, da de fikk 73,5 poeng, og har den største økningen blant alle bankene.

– Vi er en ordinær aktør i privatmarkedet, men spisskompetansen vår ligger i landbruket, og dette tror jeg mange synes er litt kult og annerledes, sier Lønnum.

Alliansefri og frank

Flere banksjefer har uttalt at det nærmest er umulig å drive bank i dag uten en allianse i ryggen, men likevel er Landkreditt frittstående. Lønnum tror årsaken til at de får det til, ligger i en satsing som over tid har nådd sitt fulle potensiale.

– Vi ligger i krysset mellom bank og forsikring, og her har vi rekruttert mye flinke folk. Blandingen av bank og forsikring har vært krevende å bygge opp, men det gir oss nå en styrke i markedet. Å kunne tilby bredde i arbeidsoppgaver gir også muligheter for intern karriereutvikling, og det er en viktig faktor for mange, sier Lønnum.

Han bemerker også viktigheten av å ha gode samarbeidspartnere, som Tietoevry

– Vi får til mye ved å stå utenfor alliansene, og det gir oss fleksibiliteten til å forme vår egen strategi og utvikling, forteller han.

– Det er et stort fusjonspress nå, men jeg forstår det på deg som om dette ikke er aktuelt nå?

– Vi følger godt med på hva som skjer i bransjen. Det tror jeg alle gjør. Alle snakker mye om egne muligheter og posisjon og så videre, svarer Lønnum diplomatisk.

Jobber ikke aktivt med fastrente

Interessen for fastrente er stor om dagen, og mange banker har løftet frem sine tilbud på området. Dette er imidlertid ikke noe Lankreditt jobber aktivt med nå. 

– Fastrente er et tilbud vi har, men ikke noe vi har jobbet veldig aktivt med ut mot privatmarkedet. Det er heller ikke noe vi har opplevd økt forespørsel om, sier Lønnum.

Han mener at fastrente kan være riktig valg hvis man har behov for trygghet i forhold til betjeningsevne, men at man samtidig bør ha et klart perspektiv på hva man ønsker å oppnå med det:

– Flytende rente som regel er rimeligst over tid, mener han.