PERSONMARKED

Vraket kundeutbytte til fordel for lav rente: 
– Responsen har vært svært positiv

Flere banker tjuvstarter rentefesten i forkant av det forventede mars-kuttet, men Landkreditt kuttet sin rente allerede i oktober – med svært gode resultater.

Jannicke Amundsen Bricaud, konserndirektør for salg og kunde i Landkreditt Bank.
Publisert

Flere norske banker har begynt å kutte boliglånsrentene i forkant av det forventede rentekuttet fra Norges Bank i mars. DNB, Nordea og andre aktører tilbyr nå nominelle renter ned mot 5,25 prosent der forholdene ligger til rette for det, melder Dagens Næringsliv.

Dette i kontrast til det som for noen måneder var de beste prisene for nye boliglån: 5,4 til 5,5 prosent nominell rente, tilsvarende cirka 5,6–5,7 prosent effektiv rente, ifølge samme avis. 

Obos-banken gir 5,24 prosent på såkalt «grønt» boliglån og Landkreditt Bank reklamerer med boliglån ned mot 5,29 prosent nominell rente.  

Sistnevntes rente er imidlertid ikke nyheter – denne ble satt allerede i oktober. Bakgrunnen for dette er at banken ønsker å dele overskuddet sitt med kunden gjennom en mer transparent metode enn kundeutbytte, forteller Jannicke Amundsen Bricaud, konserndirektør for salg og kunde.

– Som en kundedrevet bank har vi en ambisjon om å gi mest mulig tilbake til kundene våre, og vi har i tillegg en vekststrategi. Så da vi så at vi hadde mulighet til å gjøre dette, så gjorde vi det.

– Mange strammer inn og rigger seg for dårlige tider, men ikke dere?

– Finansmarkedet har generelt hatt en positiv utvikling. Vi som kundedrevet finansinstitusjon har en større fleksibilitet enn mange av de store forretningsbankene, som styres av avkastningskrav fra aksjonærene. Dette gir oss muligheten til å være mer attraktive for kundegruppene våre, forteller Bricaud.

– Kan kunder forvente ytterligere kutt hvis styringsrenten settes ned, selv om dere allerede har satt ned renten?

– Vi vurderer konkurransesituasjonen fortløpende, og gitt et rentekutt i markedet vil nok vi også gjøre det. Det er ikke slutt for denne gang!

Mer transparent enn kundeutbytte

I høst og vinter har BankShift fulgt debatten i kjølvannet av Sparebankutvalgets rapport tett, og en av hovedsporene i denne debatten har vært kundeutbytte-praksisen

I et høringsinnspill til rapporten tok tidligere banktopp Simen Munter i fintech-selskapet Clinsj til orde for en «tysk» form for kundeutbytte, der man i stedet for årlige kundeutbytte-betalinger, gir kundene en form for kontinuerlig utbytte i form av lavere renter. 

Det er nettopp dette Landkreditt driver med, ifølge Bricaud.

– I stedet for å innføre kundeutbytte har vi valgt å gi lavere renter som en kontinuerlig fordel for våre kunder, forteller hun. 

Bricaud kan avsløre at banken har vurdert kundeutbytte, men mener at tilnærmingen med lavere renter gir en mer oversiktlig og forutsigbar prissetting. 

– Vår strategi bygger på transparente priser, legger hun til.

Enorm utlånsvekst

Bricaud forteller at det ikke skal noe magisk til for at kundene skal få tilgang til denne renten – kriteriene som må oppfylles er de samme for alle boliglån. 

– Renten på 5,29 følger boliglånsforskriften og de kravene den stiller, inkludert rentevilkår basert på belåningsgrad. Renten er knyttet til belåningsgraden, og ellers forholder vi oss til de generelle vurderingene forskriften krever, sier hun.

Bricaud kan meddele at markedet har respondert bra på nedgangen, og tallenes tale er tydelige nok i seg selv: banken tredoblet utlånsveksten sin i 2024, kunne årsrapporten fortelle.

– Responsen har vært svært positiv, og vi opplever sterk vekst. Selv om vi er en mindre aktør i markedet, har vi ambisjoner om å vokse – og for å lykkes med det må vi være konkurransedyktige og attraktive for kundene våre.