STRATEGI
Banksjefen røper strategien som har gitt over 20 prosent vekst – to år på rad
Det er fire tiltak administrerende banksjef i Sparebank 1 Hallingdal Valdres trekker frem for å forklare hvordan banken har kunnet hente inn over 23 prosent vekst i personmarkedet gjennom 2024. Og veksten skal fortsette, sier han.

Sparebank 1 Hallingdal Valdres endte 2024 med en utlånsvekst i personmarkedet på hele 23 prosent. Det er det andre årsresultatet på rad som viser en kraftig utlånsvekst for banken.
– Veksten ligger i personmarkedet, og det er her grunnfjellet for oss som konsern ligger om vi ønsker å utvikle oss videre. Vi har jobbet over lang tid med å iverksette mange tiltak for å håndtere den sterke veksten vi nå har hatt, sier administrerende banksjef Knut Oscar Fleten i Sparebank 1 Hallingdal Valdres til BankShift.
For banken har den siste tiden tatt posisjonen i media som banken som trosset Norges Bank ved både å droppe renteheving, og sette ned renten tidlig. Men Fleten mener det blir feil å gi all hyllest for veksten til rentegrepene banken har gjort.
– Det tar alltid litt tid å få på plass endringer i en organisasjon. Vi har jobbet med tiltak for å ta, og takle, vekst. Så skal vi selvsagt ikke underslå viktigheten av at vi holdt tilbake renteoppgangen den gang, for det fikk en voldsom markedseffekt, men vi klarte også å håndtere det på bakgrunn av tiltakene vi hadde jobbet med før det, sier Fleten.
Nye avdelinger - og samarbeid
For det var flere ting Sparebank 1 Hallingdal Valdres valgte å gjøre strategisk, før man virkelig fikk se tilfanget av nye kunder renne inn. Fleten trekker frem fire tiltak som har hjulpet banken i perioden med ekstremvekst.
– Et grep vi gjorde var å etablere en egen fritidsbolig-avdeling. Denne jobber tett opp mot meglere og er ikke bundet av vanlig arbeidstid. De ansatte jobber fredag kveld, lørdag formiddag, når som helst, basert på når potensielle kunder ser på fritidsobjekter.
– Skal vi klare å huke tak i kundene, må vi være der når de er der. Det har vært en kjempesuksess og skapt godt renomme. Det er ikke en kjempestor avdeling, men det er fire utrolig fleksible rådgivere og en leder, sier Fleten.
I tillegg har banken opprettet en kredittavdeling som blant annet håndterer refinansieringer, for å opprettholde muligheten til å håndtere kundehenvendelser raskt, samtidig som spesialister innenfor feltet frigjør andre rådgivere til å drive mottak av kunder og mersalg i banken, som Fleten påpeker at er viktig.
Samtidig har Sparebank 1 Hallingdal Valdres etablert et eget nykundeteam som kun jobber med å kontakte potensielle nye kunder samme dag som henvendelsen kommer inn. Banken lover de som tar kontakt at om henvendelsen kommer inn før kl 15.00, så får man svar samme dag.
– Her vinner vi mye, sier Fleten.
Og siste tiltak går på samarbeid med andre aktører.
– Vi jobber sammen med flere aktører. Alle vil si at egen megler er viktig, og det er det for oss i et fritidsmarked, men at vi også har flere andre frittstående meglere gjør at vi får tilgang på nye kunder i mange markeder som vi ellers ikke ville nådd. Det er kjempeviktig for oss for å skape vekst, og vi er stadig ute etter nye attraktive samarbeidspartnere, sier Fleten.
«Veksten skal fortsette»
Til tross for at banken har tatt imot mange nye kunder i personmarkedet, hviler man ikke hos SB1 Hallingdal Valdres av den grunn. Fleten er offensiv i uttalelsene og sier banken skal fortsette den sterke veksten også fremover, og at han er trygg på at man vil lykkes med det. Så, hvordan skal banken lykkes med det?
– Først må vi være konkurransedyktige. Vi ser at banker ikke nødvendigvis senker rentene i prislistene, så vi jobber med å være tett nok på markedet. Akkurat det har vi snakket mye om og diskutert, hvordan vi kan kjenne pulsen på konkurrentene, sier Fleten.
– Vi har sett andre banker få påpakning fra Finanstilsynet på bakgrunn av sterk vekst - riktignok har bedriftsmarkedet vært en del av det og - men hvordan jobber SB1 Hallingdal Valdres for å ha kontroll når man har så stor vekst?
– Vi har hatt det samme spørsmålet fra tilsynet. Det er alltid noen læringspunkter i det tilsynet kommer med, men vi er veldig komfortable med den veksten vi har hatt. Risikoprofilen blir lavere, og vi bruker de samme kredittverktøyene som de andre Sparebank 1-bankene bruker, så det er mye som er automatisert. Det er ikke så stor forskjell for oss å gi et lån i Trøndelag kontra Valdres. Med dagens kredittverkøy er vekst i PM nasjonalt, sier Fleten.
– Så vil vi se at også lokalbanker fremover blir nasjonale, eller er det fortsatt et geografisk felt for de lokale sparebankene?
– Jeg tror ikke noen sparebanker sier «nei takk» til en henvendelse om man vurderer det som et godt case. Utfordringen er nok heller markedstilgangen. Selv om det blir færre sparebanker, så er det ikke sånn at en privatkunde forhører seg hos 80 sparebanker når hen skal ha et lån. Det er kanskje to som får en forespørsel, så de fleste begrenser seg på egenhånd, sier Fleten.
Tre vekstmetoder
Og for å fortsette å hente inn nye kunder til banken, tenker Fleten at det er tre måter å tenke å nå ut til flere på. Han peker på hva Sparebanken Vest, Sparebanken Sør-Norge og Sparebank 1 Østlandet.
– Sparebanken Vest har hatt suksess med Bulder. Kanskje ikke sånn veldig lønnsom suksess, men de har vært aggressive på pris og heldigitale. Sør-Norge har masse kontoretableringer og virkelig etablert seg «kysten rundt-aksen», og vi ser også SB1 Østlandet som har en motoffensiv etter Sør-Norge med nytt kontor i Drammen for eksempel. Men for oss, som mellomstor bank, vil det bli for kostnadskrevende å etablere masse kontorer.
– Derfor er vår strategi å samarbeide med andre som allerede er etablert. Sammen med lokale eiendomsmeglere finnes det ikke bedre måter å nå markedet på, ettersom en kunde allerede har en kontakt som den stoler på, som da kan foreslå oss som bankforbindelse, sier Fleten.
Oslo og Bergen
Til tross for at banksjefen ikke ser på det å etablere kontorer flere steder som en mulig vekststrategi, har banken etablert kontorer i Oslo og Bergen i nyere tid. To etableringer Fleten er veldig fornøyd med.
– Det er ikke så unaturlig. Vi ligger mellom to regioner både i øst og vest, så det var naturlig med vår identitet til fjellet og naturen. Det er mange fra Oslo og Bergen som kjenner seg igjen i vår identitet og allerede har hørt om oss. Det har funket veldig bra. Så skal man aldri si at det ikke skjer noe andre steder, men foreløpig er vi fornøyd med Oslo og Bergen, sier Fleten.