KOMMUNIKASJON
Braathen om mediepresset: – Det er ting ved denne jobben jeg liker bedre enn andre
Konsernsjefen i DNB sier at hun forstår mediepresset, men synet også at medias søkelys kunne vært bredere rundt renteoppgangene.

Etter at konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen, presenterte resultatene for tredje kvartal 2023 var det mange kritiske røster. DN skrev at lønnsomheten ikke har vært høyere på 15 år, E24 skrev at pengene fosset inn hos banken mens kundene slet og TV2 presset konsernsjefen på lønnsvilkårene hennes.
Til BankShift sier Braathen at hun ikke opplever at DNB gjør noe annet enn det andre banker gjør.
– Vi får en del oppmerksomhet og det er naturlig siden vi er den største aktøren i markedet, sier Braathen.
– Hvordan håndterer du at personlige aspekter blir tatt opp i pressen?
– Min rolle blir mer synlig fordi DNB er en stor og viktig aktør i norsk økonomi. Men det er ting ved denne jobben jeg liker bedre enn andre, svarer Braathen.
Hun mener likevel at hun har den mest spennende jobben i Norge og forsøker å kommunisere det DNB lykkes med.
– Jeg er opptatt av det vi får til, og det vi gjør for kundene med den kompetansen og de ressursene vi har. Der får vi til mye bra og det står jeg gjerne opp for, sier Braathen.
Et annet mediefokus
Braathen påpeker at det er naturlig at pressen retter mye oppmerksomhet mot renten når den går opp, slik den gjør nå, og hun understreker at hun ikke skal legge føringer for hva pressen skal fokusere på.
– Er det andre deler av den finansielle situasjonen Norge står i nå, som burde vært bedre belyst?
– Vi opplever nå den største endringen i økonomien som jeg kan huske, og jeg har vært i DNB i over 20 år. Samtidig opplever vi at inntjeningen på boliglån er lavere enn den har vært på lenge. Det kommer ikke ordentlig frem i media, sier Braathen.
Hun mener at det kunne kommet tydeligere frem at lønnsomme og solide banker over tid er viktig for å støtte næringslivet og sikre høy sysselsetting, og blant annet for å kunne ta større tap enn det bankene har sett til nå.
– Det er mange faktorer knyttet til de gode resultatene våre. Røft regnet er to tredjedeler av det DNB gjør knyttet til næringslivssektoren, både i Norge og utlandet. Det kommer heller ikke helt frem i mediedekningen rundt våre resultater, sier Braathen.
Ikke bankene som setter renten
Hun påpeker også at det er stor bevegelighet knyttet til markedsprisene av penger, og at det ikke er bankene som setter renten.
– Har norske banker gjort seg for avhengig av obligasjoner for å dekke utlån?
– Det er et strukturelt trekk ved det norske bankmarkedet at innskuddsmassen er mindre enn utlånsmassen. I tillegg er det regulatoriske krav om at vi må være i obligasjonsmarkedet, blant annet for å ta ned risikoen for at bankene går over ende i en eventuell finanskrise. DNB har også en relativt høy innskuddsdekning i forhold til de andre store bankene i Norge, svarer Braathen.
Ifølge rapporten for tredje kvartal hadde banken en innskuddsdekning på 75,2 prosent.