DANSKE BANK-OPPKJØPET

Dette sier de tillitsvalgte om «julepresangen» fra Konkurranse­tilsynet: – Ulike kulturer og forskjellige måter å jobbe på

Konkurransetilsynet ga i dag grønt lys for Nordeas oppkjøp av Danske Banks personkundeportefølje. Vi har snakket med de som skal flytte - og de som skal ta dem imot.

Vara hovedtillitsvalgt Jørgen Suo Lønnquist i Nordea og hovedtillitsvalgt Ellen Lorentzen Stene i Finansforbundet og Danske Bank, begge organisert i Finansforbundet.
Publisert Sist oppdatert

Danske Bank kom med nyheten om at banken ønsket å selge personkundeporteføljen i Norge i juni i år. Det tok ikke lang tid før man fikk vite at det var Nordea som var kjøper, men prosessen har likevel vært utfordrende for flere av de ansatte, forteller hovedtillitsvalgt Ellen Lorentzen Stene i Finansforbundet i Danske Bank til BankShift.

Da Konkurransetilsynet endelig ga klarsignal for oppkjøpet fredag morgen, er det en form for lettelse for de ansatte i Danske Bank.

– Det er godt å få en avklaring. Det blir en julepresang på forhånd for oss. Vi har hatt et sterkt ønske om at det skulle skje, men det er noe annet å ha det på papiret, sier Stene til BankShift.

Utfordrende for alle

Det å stå i en prosess der man ikke har hatt en avklaring rundt fremtiden, til tross for at man hele veien har regnet med at godkjenningen fra tilsynet skulle komme, har preget de ansatte.

– Det har vært utfordrende for alle. Man går litt i en boble og man kan gjøre så lite med det før Konkurransetilsynet sier ja, og selv om man regnet med at det kom, så kan man ikke være sikker før man ser det på papiret. Jeg tror dette var en lettelse for de fleste, for nå kan vi gå videre. Vi har stått litt stille en stund, sier Stene.

Samtaler begynner etter nyttår

Hun tviler på at det vil skje så mye nå rett før jul, men gleder seg til å begynne kontakten med Nordea på nyåret.

– De har vært innom fra Nordea og sagt hei, men noe mer kan man ikke gjøre da vi fortsatt har vært konkurrenter. Det blir mer kontakt etter jul. Da skal også vi ta kontakt med tillitsvalgte der, sier Stene.

Nå ser hun frem til at de som skal over til Nordea får en arbeidsgiver som ønsker å satse i det norske markedet.

– Jeg tror det er mange som gleder seg. Det blir bra å få en arbeidsgiver som ønsker å satse på personkundesegmentet fremover. Så er vi selvsagt spente, men det er en god bank som overtar dyktige ansatte, så jeg tror dette blir bra, sier Stene.

– Nå kan vi senke skuldrene litt, avslutter hun.

Stenes rolle som hovedtillitsvalgt blir ikke med i en overdragelse, og blir derfor værende i Danske Bank.

Ulike kulturer

På den andre siden venter vara hovedtillitsvalgt i Finansforbundet, Jørgen Suo Lønnquist, med åpne armer.

– Det er nå arbeidet starter. Frem til nå har vi ikke kunnet gjøre så veldig mye. Men jeg tror det blir positivt å få såpass mange nye kolleger over fra Danske Bank. Vi skal klare å ta dem godt imot. Det blir uvant for dem, men avklaringen er positiv fordi det reduserer usikkerhet. For oss som skal ta imot har det vært mer stabilt, mens for dem har det nok vært mer usikkert.

– Hva kan du si om den videre prosessen?

– Det er vanskelig å si mye nå. Nordea har tidligere sagt at de forventer at de kommer over i slutten av 2024, så vi har god tid på å ta imot de ansatte. Så er vi i utgangspunktet konkurrenter inntil videre. 

– Det skaper kanskje en litt krevende dynamikk?

– Det er viktig at Nordea og Danske Bank har en god avtale på hvordan man håndterer det.

– Hvordan blir det å ta imot så mange nye kolleger fra et annet selskap? 

– Det er utvilsomt ulike kulturer som møtes, men vi er ikke helt ulike. Vi tilbyr begge fullservice-bank. Det blir nok ikke veldig forskjellig. Men jeg forventer at det er to ulike kulturer og forskjellige måter å jobbe på. Og så er det mange ansatte å ta imot på kort tid. Det krever planlegging, og det skal vi håndtere på en god måte.