SVINDEL

DNB mener denne svindeltrenden har tatt over i 2023

Sosial manipulasjon er stadig en av de største svindelmetodene, men gjennom året 2023 har man i Norges største bank sett spesielt én ny metode ta over.

Avdelingsleder for financial cyber crime center hos DNB, Sebastian Takle.

Finanstilsynet kom nylig ut med sin svindelstatistikk for første halvår 2023. Der pekte tilsynet på flere metoder svindel som har økt det siste året. Avdelingsleder for financial cyber crime center hos DNB, Sebastian Takle, forteller at det er én trend den norske storbanken ser akkurat nå.

– Det nyeste i år er «safe account fraud». Her utgir de kriminelle seg for å være politiet eller banken din og sier at du må flytte pengene dine til en trygg kono. Ofte så ringer de og skaper en situasjon hvor den som blir oppringt føler press og stress, sier Takle til BankShift.

Volumbedrageri

Avdelingslederen forteller at han kjenner seg igjen i tallene Finanstilsynet oppgir i rapporten som er samlet inn fra bransjen, men han vil ikke gå direkte inn på tallene til DNB, i og med at DNB kommer ut med sin årsrapport i januar 2024. Men som Bankshift har skrevet tidligere, hadde DNB 18.926 cyberangrep og informasjonsikkerhetshendelser man har måttet se på frem til 1. november i 2023.

– Det vi ser, er at trusselbildet i dag sentrerer seg rundt phishing og sosial manipulering. Det er riktig at det er store tap i investeringsbedragerier, kjærlighetsbedrageri og lignende sosial manipulasjon, sier Takle.

– Men volumbedrageriene som phishing utgjør også en stor del av både sakene vi håndterer og tapene på dette området. Avanserte kriminelle miljøer jobber innenfor begge feltene og utgjør en alvorlig trussel, om på to litt forskjellige måter, sier Takle.

Usannsynlig å stoppe manipulasjon

Finanstilsynet peker på sosial manipulering som den mest verdifulle metoden for svindlerne, og Takle ser at det er mye av denne typen svindel. Han forteller at DNB jobber hele tiden med å håndtere sosial manipulasjon, i likhet med alle andre bedrageriformer, jobber man med å forebygge, ha deteksjon på transaksjoner og anmelder saker til politiet.

– Det er mulig å stoppe mange av disse bedrageriforsøkene selv om det er helt riktig at det er krevende. Det er usannsynlig at man vil komme i en posisjon hvor man klarer å stoppe alt. Når man har med dynamiske trusselaktører som kontinuerlig prøver å komme seg rundt forsvarsmekanismene å gjøre, vil det alltid være noen tap. De kriminelle legger opp til bedragerier som er så like våre vanlige betalingsmønstre som mulig, sier Takle.

Og når det kommer til å varsle kundene kan det være litt forskjellige reaksjoner, selv om de aller fleste er fornøyde med at banken har klart å avdekke at man er i ferd med å bli lurt.

– Det som er spesielt med sosial manipulasjon er at kundene ofte er helt overbevist om at det som skjer er reelt. Da er det vanskeligere å overbevise dem om at de har blitt lurt. Når de selv mener det er legitime transaksjoner de skal gjennomføre, kan de bli misfornøyd med at vi stanser transaksjonene, sier Takle.

Høytid for svindel

Og på spørsmål om det er ekstra mange svindelsaker for banken å håndtere nå i juletider er avdelingslederen usikker på om det er spesielt mange akkurat nå, men han er klar på at det er spesielle varianter som også har sin høytid.

– Vi ser definitivt noen topper i løpet av året, men det er ikke alltid så lett å si noe om når de kommer. Det som er sikkert er at det er andre varianter av bedrageri som dukker opp rundt juletider. Dette er en periode hvor mange av oss har mange pakker på vei, og det kan fort bli til at vi mister litt oversikt, sier Takle.

– I førjulstiden kommer det veldig mange phishingmeldinger som sier noe om en pakke du har på vei, og informasjon du må oppgi for å få utlevert pakken din. Får man en slik melding vil jeg anbefale at man går tilbake til den opprinnelige bestillingen og sjekker informasjonen der, sier Takle.