PERSONMARKED
Går av med pensjon: – Bankene må bli bedre på å kommunisere
Konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge pensjonerer seg etter fire år i sjefsstolen – hun påpeker at bankene må kommuniserer bedre når renten stiger slik den har gjort de siste årene.

På nyttårsaften går konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge, Liv
B. Ulriksen, av med pensjon. Hun har jobbet i banken siden 2008 og har vært
konsernsjef i nesten fire år. I lys av rentene som har steget mye de siste
årene, så mener hun at bankene må bli bedre på å forklare hva som skjer og
hvordan bankene fungerer.
– Vi kan ikke forvente at kundene skal bruke tid og energi på å forstå bankene. Bankene må bli bedre på å kommunisere. Det er vår jobb å forenkle og forklare hvorfor vi gjør det vi gjør, sier Ulriksen til BankShift.
Hun forklarer at det er naturlig at folk synes det er ubehagelig at renten øker så raskt som den har gjort, og at de forsøker å gjøre noe med det. Samtidig mener hun at folk må lære seg å bli vant til en rente som ligger på 5 – 6 prosent.
– Vi har hatt en veldig lav rente over tid. Et marked med null rente er et marked med lav vekst. Folk må nok vende seg til at renten skal ligge på 5 – 6 prosent framover. Da må bankene være med på å forklare hvordan vi er finansiert og hva vi betaler for pengene, utdyper Ulriksen.
Må kjenne kundene bedre
Fremover tror Ulriksen at det blir enda viktigere å forstå kundene bedre.
– I dyr tid slik det er nå, så kan det nesten virke som at det er bankene som velger kundene sine. I realiteten er det omvendt. Vi må jobbe hver dag for å beholde og skaffe nye kunder. Tidligere har bank vært et lån og en sparekonto, slik er det ikke lenger, forklarer Ulriksen.
Hun påpeker at kundene forventer flere og bedre tjenester fra bankene sine.
– Hvis vi ikke er på og forstår hva kundene ønsker, så mister vi dem, advarer Ulriksen.
Landets største kaktus
På de fire årene Ulriksen har sittet i sjefsstolen, ledet hun nedleggelsen av halvparten av bankens kontornett. I dag har banken 15 kontorer igjen. Ulriksen forklarer at det var viktig å høre etter i en slik prosess.
– Vi så på hva kundene ville ha av banken i fremtiden, og da ble de lokale kontorene tonet ned. Det var en krevende prosess, men den var besluttet på fakta og innsikt. Samtidig skal man ha forståelse og lytte til ordførere og andre som ønsker å opprettholde arbeidsplasser, sier Ulriksen.
Hun poengterer at mange av kontorene som ble nedlagt var en- og tomannskontorer. Kontorene som er igjen, er større og tilbyr et bredere tilbud.
– Jeg fikk mye blomster og kaktuser i perioden mens vi la ned kontorene. En av kaktusene må ha vært landets største, den stod her på kontoret mitt, ler Ulriksen.
Resultatene viser at omleggingen av kontorstrukturen ikke har gått utover kundenes tilfredshet. Ifølge kvartalsrapporten etter tredjekvartal 2023, så hadde banken en utlånsvekst på 12,2 prosent. Utlånsveksten i personmarkedet var på 13,8 prosent og i bedriftsmarkedet var den på 8,8 prosent.
Fra fagsjef til konsernsjef
Ulriksen er oppvokst i Nord-Norge nær havet og fiskeindustrien. Hun ble utdannet Fiskekandidat, med mastergrad i økonomi. Fagkompetansen tok hun med seg til Tromsbanken der hun gikk fra bedriftsrådgiver til banksjef for konsernkundeavdeling. Banken ble siden til Fokus Bank som er Danske Bank i dag.
Deretter forlot hun finanssektoren og ble først assisterende direktør for Fiskeriforskning og deretter administrerende direktør for Nofima. Etter at hun hadde vært borte fra banken i 10 år ble hun spurt om hun ville overta bedriftsmarkedet i SNN, et tilbud hun takket ja til.
– Tiden som leder for forskere var fin og det formet meg som leder. Formalkompetanse er veldig viktig i de miljøene og de ønsker en veldig flat arbeidsstruktur. Man må være god på diplomati i en slik lederstilling, og det tok jeg med meg til SNN. Jeg tok også med meg respekten for kompetanse, samtidig som at jeg synes det er viktig å fokusere på hvem som skaper verdiene. Det synes jeg vi har fått til i SNN, og det skal kanskje jeg ha litt av æren for, sier Ulriksen.
– Hvordan var det å gå fra å være fagspesialist til å være konsernleder?
– Fagkompetansen min fikk jeg nok mest bruk for i starten av karrieren min og så har jeg gradvis blitt mer generalist. Men det har vært en god ballast å ha med seg, poengterer Ulriksen.
Ingen store styreverv
Tidligere konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Finn Haugan, ble nylig presentert som styreleder for Sparebank 1 Sør-Norge som blir Norges største sparebank. Ulriksen har ingen planer om å påta seg tilsvarende verv.
– Jeg har jobbet mye og nå ser jeg frem til å gjøre andre ting som livet har å by på. Være med venner og familie, og kanskje se mannen min litt oftere enn innimellom. Jeg ser frem til å kunne gå på en skitur uten å ha med meg mobiltelefonen. Og noen dager vil jeg gjøre ingen ting, drømmer Ulriksen.
– Angrer du på at du har lagt ned mye arbeid i rollene dine i banken?
– Nei, på ingen måte. Jeg har hatt spennende arbeidsoppgaver og fått møte flotte mennesker. Og det er det jeg kommer til å savne, men spesielt menneskene, smiler Ulriksen.