PRIVATE BANKING
Glapp private banking-rådgivere i Trondheim: – Det har vært tøff konkurranse fra regionbankene lenge
Nordea mener at de skal klare å beholde de fleste private banking-kundene fra Danske Bank i Trondheim, etter at 10 rådgivere gikk over til konkurrenten Sparebank 1 SMN.

I
sommer ble det klart at Nordea kjøper privatporteføljen til Danske Bank i
Norge, som inkluderer kundene innen private banking. Men omtrent samtidig ble det
kjent at 10 rådgivere på feltet gikk fra hovedkontoret til Danske Bank i
Trondheim til Sparebank 1 SMN. Det er ikke klart hvor mange kunder de tok med
seg.
Leder for private banking i Nordea, Marte Kopperstad, sier at Nordea ikke merker en endring i konkurransen fra regionbanker som SMN.
– Det har vært tøff konkurranse fra regionbankene lenge og den konkurransen har ikke blitt mindre, men dette er vi vant med, sier Kopperstad til BankShift.
Danske Bank har hovedsakelig hatt private banking i Trondheim og Oslo. Nordea har rundt hundre ansatte i private banking fordelt i ni byer over hele Norge.
Mer en rådgiverne som teller
Kopperstad medgir at det er et tett tillitsforhold mellom rådgiverne og kundene, men mener at det alene ikke avgjør om kundene følger rådgiverne til en ny bank.
– Danske Bank har flere rådgivere i sitt private banking team enn de som forlot dem til fordel for SMN og jeg ser at de har ansatt nye rådgivere nå som kommer til å ta god hånd om kundene i private banking-avdelingen deres. Nordea er en av Nordens største innen private banking og har et bredt tilbud og mye erfaring som kundene våre kan dra nytte av. Så rådgiverne er ikke den enste eneste faktoren i hvor en kunde etablerer kundeforhold, sier Kopperstad.
– Skulle du ønske at de som dro ble?
– Jeg er glad for å ta imot de rådgiverne som er i Danske Bank når Nordea overtar porteføljen og jeg gleder meg til å bli kjent med dem. Når to miljøer fusjoneres så er det viktig å ta det beste fra begge miljøene. Men jeg skulle gjerne ønsket rådgiverne som forlot Danske Bank velkommen, svarer Kopperstad.
Hun understreker at oppkjøpet av porteføljen fortsatt avventer myndighetsgodkjennelse. Før godkjennelsene er bankene konkurrenter og Nordea har ikke innsyn i interne prosesser hos Danske Bank. Nordea har derfor ikke oversikt over om private banking-kunder har fulgt etter rådgiverne sine til SMN.
– Det vil være naturlig at noen kunder faller fra. Men vi skal selvfølgelig kjempe for å fortjene tilliten deres og beholde de fleste, sier Kopperstad.
Fornøyd med utviklingen
Kopperstad overtok som leder for private banking i april i år. Hun forklarer at avdelingen har hatt en god vekst, men hun vil ikke oppgi hverken antall kunder eller forvaltet kapital.
– Det er en god gjeng som jobber i private banking hos Nordea og vi har hatt en god kundevekst til nå i år og har ambisjoner om å fortsette den veksten, sier Kopperstad.
I Norge er private banking et relativt nytt konsept og Nordea var blant de første som startet med det på begynnelsen av 2000-tallet. Siden da har konseptet vokst. For å få tilgang på private banking hos Nordea, så må kundene ha en formue på 6 millioner kroner. Det er høyere enn flere andre banker. Kopperstad forklarer at det er fordi banken har et Premium tilbud til de som ikke er i private banking segmentet.
– Det er mange som ser verdien av våre tjenester og forteller det til venner og familie. Det er da vi vet at vi lykkes. Konkurransen om kundene er tøff, men det er fortsatt et stort marked å ta av. Rundt 10 prosent av den voksne befolkningen har stor nok formue til å kvalifisere til å bli kunde hos oss, forklarer Kopperstad.