DANSKE BANK-OPPKJØPET

Konkurransetilsynet trenger mer tid: – Oppkjøpet gjør det enklere for bankene å koordinere seg

Nordeas oppkjøp av Danske Banks personkundeportefølje fikk ikke godkjenningen fra Konkurransetilsynet.

Avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese.
Publisert Sist oppdatert

Nordea og Danske Bank har inngått en avtale på at Nordea kjøper personkundeporteføljen til Danske bank, og overføringen av kundene skulle skje ved slutten av 2024.

 Konkurransetilsynet hadde tirsdag 7. november en tidsfrist på å komme med en vurdering, men har altså sagt at man trenger mer tid på vurderingen av oppkjøpet.

– Vi har behov for å vurdere oppkjøpet grundig. Det er et marked som er stort og viktig for forbrukerne, særlig i en tid med økende renter. Da er det viktig at konkurransen fungerer godt, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese til BankShift.

At boligmarkedet er såpass svakt som det nå er, spiller en rolle, men Nese forteller at det ikke vil spille inn på terskelen for om Konkurransetilsynet eventuelt skulle stoppe oppkjøpet.

Tilsynets fire punkter

Det er spesielt fire punkter Konkurransetilsynet vil se nærmere på i sin vurdering.

– Boligmarkedet vil vi se på. Vi er bekymret for både nasjonale virkninger, men også lokale eller regionale virkninger, når en stor aktør forsvinner. Det andre går på kollektive avtaler som for eksempel organisasjoner, sier Nese.

Han påpeker at Akademikerne allerede har forsvunnet fra Danske Bank, men problemet ligger i at det forsvinner en aktør som kan tilby organisasjonene slike avtaler, i et marked som ikke har så mange aktører som kan tilby slike avtaler.

– Det tredje går på om oppkjøpet gjør det enklere for bankene å koordinere seg. Bankene har ikke lov til å sette seg ned å bli enige om renten, men det er enkelte markeder som er såpass transparente at det blir enklere å bli «enig», uten at man prater sammen. Det siste punktet er på Private Banking, sier Nese.

Prosessen videre

Den nye fristen for Konkurransetilsynet er den 12. januar 2024. Da må tilsynet eventuelt komme med mer informasjon om hvorfor de vurderer å stoppe oppkjøpet. Etter det vil Nordea og Danske bank ha 15 virkedager på seg til å svare, før Konkurransetilsynet igjen vil ha 15 virkedager på seg. På hvilket som helst tidspunkt gjennom prosessen kan oppkjøpet bli godkjent.

– Vi følger lovbestemte frister, så i dag har vi kommet med en foreløpig vurdering, der vi sier at det er grunn til å se nærmere på konkurransevirkningene, sier Nese.