BOLIGLÅN

Lokale banksjefer stilt til veggs – svarer på utlånskritikk

DNB og Nordea har stilt opp for å svare på kritikken i kommentarfeltet hos Tønsberg Blad.

Nordea- og DNB-logo.

Etter at Tønsbergs Blad skrev om en person som ikke får solgt boligen sin, der selger klaget på at folk ikke fikk finansieringen de trengte, kom det masse kritikk i kommentarfeltet, skriver lokalavisen.

Dermed har avdelingssjefene for DNB og Nordea i Tønsberg stilt opp i avisen for å svare på kritikken rundt norske banker og utlån.

Kritikken går på alt fra «om en person kan betale 10.000 i husleie, så kan personen betjene avrdag på et lån på 10.000 kroner», til «vi fikk ikke økt boliglånet med 500.000, men et billån på 500.000 var ikke et problem». 

– Det følger andre kostnader med å eie en bolig, svarer banksjef Lars Lauritzen i Nordea kort og godt på det første punktet.

Ellers går mye av kommunikasjonen ut på at det er gjort vurderinger på individuelle saker, men at bankene er nødt til å følge noen kjøreregler.

– Vi ønsker å hjelpe så mange som mulig inn på boligmarkedet, og vurderingene som ligger til grunn for om en lånesøknad blir innvilget eller ikke er individuelle. Samtidig er det naturligvis et regelverk som blant annet utlånsforskriften som vi og andre banker må følge, svarer banksjef Terje Solvik i DNB.

En av påstandene fra kommentarfeltet går også på inntrykket av at bankfolk «ordner seg selv», og ikke bryr seg om kundene. Resten av svarene til banksjefene kan du se i Tønsbergs Blad.

Endret konsernet

I våres gjorde DNB endringer internt der man satt kommunikasjon og HR sammen, og Even Westerveld gikk inn i konsernledelsen som konserndirektør for mennesker og kommunikasjon. 

I et eksklusivt intervju med BankShift fortalte Westerveld da om hvordan det var å stå i kritikken, både fra kunder og media, for storbanken.

– Som markedsleder får vi mest oppmerksomhet og kritikk. Det er vi vant til og det tåler vi, men om vi ser til renteøkningene i høst var det nok krevende for en del internt at vi fikk så mye kritikk for å gjøre noe som stort sett alle andre banker også gjorde, sa Westerveld da.