PENSJON OG SPARING
Mener samarbeidet med banken har bidratt til å gjøre dem størst i markedet
Nordea Liv har blitt størst på selvvalgt pensjonssparing i det norske markedet. Et godt samarbeid med bankens personmarked har vært nøkkelen, mener direktør Hans-Erik Lind.

Til tross for tøffere tider og skrekkeksempler med folk som avslutter forsikringsavtalene sine for å spare penger, har Nordea Liv opplevd et redusert frafall i kundemassen. Den nordiske banken er også stadig størst på selvvalgt pensjonssparing.
– Vi ser at kundefrafallet har blitt noe redusert. Det er noe vi ble litt overrasket over. Men når det er kunder som vil stoppe sine forsikringer, så tar vi kontakt og tar en prat. Da er det mange som ombestemmer seg, sier administrerende direktør Hans-Erik Lind i Nordea Liv til BankShift.
Han trekker frem en tidligere historie av en kunde som sa opp alt av forsikringer for å spare penger, og som seks uker senere fikk påvist MS-sykdom.
– Det er et produkt det er vanskelig å se behovet for, før man trenger det, sier Lind.
Når det gjelder bedriftssiden av porteføljen sier Lind at det er lite endringer, selv i en tøffere tid for bedriftene. Nordea-direktøren mener han har forklaringen.
– Det er stadig kamp om kompetanse og flinke folk. Pensjon og forsikringer blir viktigere og er et verdiforslag som arbeidsgiver kan tilby. Så vi ser ingen bedrifter som sparer penger på redusert pensjonssparing, for eksempel, sier Lind.
Disse to er størst
Når det kommer til å hente inn nye kunder til Liv-avdelingen i Nordea, sier Lind det er viktig med et samarbeid med bankens personsegment. Nordea har ifølge tall fra Finans Norge den største andelen av kunder som har flyttet sin pensjonssparing gjennom Egen pensjonskonto med 19.749 kunder. Nordea har også en sum på nesten 6.8 milliarder kroner fra selvvalgt leverandør, foran Nordnet med 5.2 milliarder kroner som nest største selvvalgte leverandør.
– Vi jobber sammen med privatmarkedet for å få pensjon i totalrådgivningen og samtalene rådgiverne har med bankkundene. Den store vekstmotoren til hvordan vi har blitt størst i markedet er jo nettopp det samarbeidet med banken, sier Lind.
Han peker også på at Nordea er Nordens største kapitalforvalter og at det er klare stordriftsfordeler for Nordea nettopp på grunn av bankens størrelse.
Bank-utfordring for liv
Men at folk heller velger å spare på forskjellige bankkontoer, gjør at banken også er med på å skape utfordringer for Nordea Liv.
– Folk har dårligere råd nå. Vi ser en svakere «inflow» på sparesiden. Det er flere som sparer på sparekontoer nå som renten har økt, og derfor må vi hele tiden jobbe med å skape spennende spareprodukter som gjør oss interessante, sier han.
Lind peker blant annet på det Nordea har gjort mot Private Banking, der banken har gitt kunden muligheten til å investere i Private Equity, eller i eiendom gjennom nye løsninger hvor man investerer sammen med livselskapet.
Digitale utfordrere
En annen utfordring for sparetjenestene til Nordea Liv er selskapene som dukker opp i den digitale utviklingen. Her påpeker Lind at man er nødt til å følge med på utviklingen og adferden til kundene.
– Kundeadferden endrer seg og vi får nye digitale konkurrenter som er med på å skjerpe konkurransen. Vi kan ikke bare konkurrere på størrelse, vi må også tilpasse oss, sier Lind.
Han viser til blant andre Nordnet og Kron som digitale konkurrenter som har klart å ta en markedsandel den siste tiden, selv om Kron ble kjøpt opp av Storebrand, en allerede stor aktør i markedet. Lind tror det vil komme flere digitale konkurrenter som kan spise av markedsandelene, selv om pensjon og sparing kanskje ikke er hovedfokuset.
– Det er helt klart en risiko for at det kommer noen som spiser deler av verdikjeden vår. De trenger ikke nødvendigvis komme inn for å tjene penger på vår verdikjede, men kan allikevel hente kunder fra vår verdikjede for å tjene penger på noe annet, som tilbyr lignende tjenester. Det vil da være med på å endre dynamikken hos oss, sier Lind.
Allikevel er han klar på at bank og finans er et gjennomregulert marked, som gjør inngangsnivået for eventuelt nye selskap høyt i forhold til andre bransjer.
– Det er en vanskeligere bransje å komme inn i, men Nordnet og Kron er eksempler på at det går an, sier han.