PERSONMARKED

SR-Bank merker mindre press fra digitalbankene: – Folk har behov for en personlig relasjon

Presset fra digitalbankene har avtatt for Sparebank 1 SR-Bank, men de merker nærværet til Sandnes Sparebank og andre lokale aktører.

Konserndirektør for personmarked i SR-Bank, Roger Lund Antonesen.
Publisert

Selv om renten er på vei opp, har Sparebank 1 SR-Bank merket mindre press fra digitalbankene etter sommeren. Det sier konserndirektør for personmarked i banken, Roger Lund Antonesen.

– Vi merker mindre til digitalbankene nå enn vi gjorde tidligere i år. Jeg tror det er på grunn av den urolige økonomien og at folk har behov for en personlig relasjon til banken når det blåser litt, sier Lund Antonesen til Shifter.

I kvartalsrapporten for tredje kvartal skriver SR-Bank at de hadde en utlånsvekst på 5,4 prosent i personmarkedet det siste året, som er over landssnittet på 3,7 prosent. Mesteparten kommer fra vekstområder som Oslo og Bergen. Førstnevnte står for 30 prosent av veksten. Det er også en mindre vekst i Rogaland, men personmarkedsdirektøren medgir at det er mer utfordrende i hjemmemarkedet.

– I Rogaland er vi desidert størst og da er det mer utfordrende å ta markedsandeler, så vi er godt fornøyde med at vi har klart å ta litt markedsandeler her også. Boligmarkedet i Rogaland går også ganske bra i forhold til avisoverskriftene. Det er faktisk marginalt flere boliger som er blitt solgt i år, sammenlignet med i fjord, forklarer Lund Antonesen.

Merker presset fra lokale aktører

Selv om presset fra digitalbankene har avtatt, så merker SR-Bank flere aktører som er til stede i Stavanger-regionen. Sandnes Sparebank byttet merkevarenavn til Den gule banken – Sandnes Sparebank for to år siden og har åpnet nye kontorer i Stavanger. Lund Antonesen medgir at de kjenner presset fra konkurrenten.

– Vi merke konkurransen fra flere lokale konkurrenter, også Sandnes. Vi merker at de er kommet tettere på oss, samtidig er vi til stede i Sandnes og konkurrerer godt med dem der, sier Lund Antonesen.

Nylig offentliggjorde SR-Bank at de fusjonerer med Sparebank 1 Sørøst-Norge. Den nye banken skal hete Sparebank 1 Sør-Norge.

– Kan konkurrentene deres ta markedsandeler fra dere nå som dere blir større med et mer nasjonalt fokus?

– Nei, det viktigste for kundene er ikke hva vi heter, men hva vi gjør. Vi kommer til å sikre vår lokale tilstedeværelse med et stort kontornettverk. I Rogaland blir det nok en tilvendingssak med det nye navnet, mens i resten av Norge står Sparebank 1 navnet veldig sterkt. Det er det vi blir oppfattet som både i Oslo og Bergen, svarer Lund Antonesen.

Boliglånsporteføljen i SR-Bank er i dag fordelt 60 prosent i Rogaland og resten utenfor.

Mange tar kontakt

Det siste året har det vært lite tap i privatporteføljen til SR-Bank, men antallet henvendelser fra kunder har skutt i være. Til nå har 30 prosent flere kunder tatt kontakt.

– Det utgjør 10.000 kunder og det er klart det er krevende å svare på så mange henvendelser. Noen ønsker rådgivning og noen ønsker å reforhandle renter, sier Lund Antonesen.

Han ønsker ikke å oppgi hvor mange som har fått lettelser i lånerentene.

– Tror du det vil komme mer tap på boliglånsporteføljen til neste år?

– Til nå har vi hatt mindre tap enn ventet, men det vil overaske meg om ikke tapene går litt opp til neste år. Vår boliglånsportefølje har lav risiko og for at vi skal begynne å tape ordentlig på porteføljen, så må folk miste jobbene først, svarer Lund Antonesen.

Stor autonomi for rådgiverne

Lund Antonesen forklarer at en av grunnene til at bankens personmarked vokser raskere enn markedet, er at rådgiverne har stor anatomi i forhold til hva som blir godkjent.

– Alle banker trenger gode vilkår og Bgode digitale løsninger for å være konkurransedyktig. Det er rådgivingen som ligger på toppen som blir avgjørende. SR-Bank har lagt mye beslutningsmakt ute hos rådgiverne og det har gjort oss effektive, sier Lund Antonesen.