LÅNEFORMIDLING

Utfordrerens hemmelige våpen i kampen om lånekundene: smarte domenenavn

Zen Finans vil treffe flere potensielle lånekunder gjennom flere nettsider som omhandler privatøkonomi. Låneformidleren har blitt en fintech, sier gründeren.

Gründerne i Zen Finans, fra v.: Partner og salgsleder Stian Nesjø, Daglig leder Edmund William Ellingsen og partner og syrets leder Mehran Zareie.

Zen Finans startet opp i 2018 som et lite agentfirma, av de tre gründerne Edmund William Ellingsen, Stian Nesjø og Mehran Zareie. Selskapet har forandret seg de siste årene og er i dag mer et fintechselskap, forteller Ellingsen til BankShift.

Nå sikter selskapet på å nå ut til en større del av bankbransjen.

– Vi var et mer typisk agentselskap, så i 2023 kjøpte vi opp Norske Tjenester og deres portefølje av merkevarer, som gjorde oss til et mer rendyrket fintechselskap. I 2023 hadde vi en omsetning på 25 millioner kroner, mens den i fjor gikk opp til 47 millioner. Vi har satt oss som mål på 30 til 40 prosent vekst i året, sier Ellingsen.

Flere plattformer

I dag har Zen Finans avtaler med 13 banker, der de fleste er banker som tilbyr forbrukslån og refinansiering. En kunde sender sin søknad inn til Zen Finans, som behandler søknaden og henter inn tilbud fra bankene de samarbeider med - noe som ikke nødvendigvis er nytt i bransjen. Men Zen Finans har planen klar på hvordan de skal skille seg ut.

– Da Simen Gundersen og Kjell Amund Bergheim kom inn i 2023, hadde de med seg en stor domenebank med diverse nettsider. De har vi optimalisert, men vi har fortsatt et tosifret antall nettsider som ikke er i bruk ennå. Det vi har gjort er å satse på å bruke de ulike merkevarene, så vi får tak i forskjellige kunder, sier Ellingsen.

Zen Finans sitter nå blant annet på nettsider som refinansiering.no, gjeldsregister.no, sjekkboligverdi.no, boliglånskalkulator.com og kredittsjekkdegselv.no, som skal trakte potensielle kunder inn til hovedplattformen, som er selskapets låneformidling.

– Alle disse nettsidene fører til Zen Finans, der vi har en portal. Kunden lager seg en bruker og kan da få alle disse tjenestene på ett sted. Per dags dato har vi rett i underkant av 150.000 unike brukere og ser en gjentagende effekt av at folk kommer tilbake for å sjekke seg selv. Vi er en portal hvor vi vil bli en «one-stop-shop», sier Ellingsen.

Annerledes fra konkurrentene

Men markedet for låneformidling er stort. Tar man en titt på Okida sin hjemmeside, ser man raskt at de samarbeider med de samme bankene som Zen Finans. Derfor mener Ellingsen at det å ha blitt en fintech, med flere nettsider og verktøy på selskapets plattform, er det som skal ta Zen Finans til toppen av markedet.

– Konkurransen er hard, det er det ingen tvil om. Vi bruker ofte også de samme markedskanalene og det er ikke til å stikke under stol at markedsbudsjettene til konkurrentene våre er høye. Der vi prøver å skille oss ut, er på organisk vekst.

– Vi bruker også en del markedsføring på filmer på sosiale medier, som prøver å treffe litt annerledes. Så er samarbeidspartnerne våre også konkurrenter på markedsføring, så alle domenene våre er måter vi kan skille oss ut på. Refinansiering er et av ordene som søkes mest på i vår bransje, og med refinansiering.no er vi topp tre organisk, sier Ellingsen.

Et annet domene som ser høy trafikk om dagen, er rentesjekk.no. Ellingsen satser på at man vil få inn mange nye potensielle kunder gjennom nettsiden, ettersom at stadig flere blir interessert i å finne gode rentebetingelser. Men da trenger selskapet flere avtaler med tradisjonelle boliglånsbanker.

Potensial hos tradisjonelle banker

Zen Finans har en tradisjonell bank på samarbeidssiden i Romerike Sparebank. Ellingsen forteller at Zen Finans leverte i underkant av 250 millioner kroner i utlån i 2024 til banken, og håper nå at flere, større banker vil være med.

– Målet for 2025 er å få med en stor landsdekkende bank. Det som er med Romerike er at det blir begrenset geografisk. Sånn som det er nå må vi si nei til tosifret antall kunder hver dag fordi vi ikke har tradisjonelle banker å samarbeide med. Hele landet søker hos oss, sier han.

Ellingsen røper at Zen Finans har vært i samtaler med flere banker, men at man foreløpig ikke har kommet til enighet rundt et samarbeid med noen andre enn Romerike Sparebank. Slik Zen Finans får betalt i dag er ved at selskapet får en prosentandel av lånebeløpet, men Ellingsen påpeker at «det er ikke snakk om store greiene». 

– Vi vet at marginene er presset, så det er begrenset hva bankene vil betale, det er naturlig. Men de fleste kundene flytter ikke boliglånet sitt, så betalingen fra bankene blir en liten kostnad. Jeg tror det å få inn kunder fra oss er en fin måte for en bank å differensiere porteføljen sin på, sier Ellingsen.

Derfor håper han noen av de større bankene nå ser potensialet i Zen Finans og tar kontakt. Ellingsen mener også at det er mer lavterskel å prate med rådgiverne i Zen Finans kontra i en bank.

– Mange kunder setter guarden ned med oss, kontra hos en bank. Jeg håper de store, tradisjonelle bankene ser potensialet her. Det er snakk om milliarder av kroner. Vi brukte ikke en krone på markedsføring med Romerike Sparebank, og der leverte vi en kvart milliard i utlån, sier Ellingsen.

Stort marked

På spørsmål om konkurransen i markedet uttrykker Ellingsen optimisme om vekstmulighetene i lånemarkedet. Han påpeker at markedet er stort nok til at flere aktører kan være til stede, og viser til selskapets suksess mot konkurrentene på flere områder, som antall ansatte, omsetning og utlånsvolum. Noe han mener indikerer at Zen Finans er et selskap i en sterk posisjon og han ser rom for ytterligere ekspansjon i tiden fremover.

Zen Finans fikk konsesjon for låneformidling fra Finanstilsynet da tilsynet krevde det i 2023. Det mener Ellingsen har vært med på å gi selskapet et kvalitetsstempel, kontra det å jobbe på bankenes konsesjon tidligere. Selskapet har heller ingen eksterne eiere, noe Ellingsen mener gir Zen Finans raske avgjørelser og mulighet til å snu seg kjapt.

– Vi ser på oss selv som et fortsatt lite selskap, til tross for at vi nå har 22 ansatte. Nå har vi også fått inn to gode personer i styret med god kompetanse innen legal og fra inkasso, så vi føler oss sterke nå, sier Ellingsen.