SPAREBANKUTVALGET

Analytiker om utvalgets vurderinger: – Vil få en direkte resultateffekt

Bankanalytiker Roy Tilley i Arctic Securities mener spesielt ett av punktene i sparebankutvalgets vurderinger er overraskende, men er klar på at det kunne vært verre.

Roy Tilley, analytiker i Arctic Securities.
Publisert Sist oppdatert

Mandag morgen leverte sparebankutvalget sine vurderinger for kapitalstrukturen i norske banker. Egenkapitalbevisets fremtid skulle vurderes, men det var utbytte-vurderingen som stjal overskriftene, da utvalget vil fjerne bankenes mulighet for å dele ut kundeutbytte.

– Det var litt overraskende at de ønsker å fjerne kundeutbytte helt. Det vil få en direkte resultateffekt da bankene mister skattefordelen. Det har nok også helt klart vært en bidragsyter til vekst, selv om det er vanskelig å tallfeste. Vi hadde ikke trodd at de skulle foreslå å fjerne det helt, sier analytiker Roy Tilley i Arctic Securities til BankShift.

Investorene mister «air bagen»

Når det gjelder egenkapitalbeviset mener Tilley forslaget fra utvalget om eierandelmodellen, som går ut på å endre strukturen i forhold til hvilke instrumenter som skal dekke tap, der utvalget mener grunnfondet og eierandelen må dekke forholdsmessig lik andel, ikke var det verste som kunne skje.

– Et av alternativene var jo å holde igjen utbytter for å bygge opp utjevningsfondet, og det ville vært dramatisk for de bankene det gjelder. Men nå foreslår de å endre kapitalstrukturen som jeg ikke tror vil få noen stor effekt i utgangspunktet. Så det er et mer spiselig alternativ. 

– Basert på det jeg har fått lest så langt, så mister investorene den fordelen man da har hatt som egenkapitalbevis-eier i mange banker, den «air bagen» med at grunnfondet har vært tapsabsorberende. Ikke at det har hatt noen særlig effekt i praksis, ettersom bankene har levert så gode resultater de siste årene, sier Tilley.

Flere aksjebanker?

Utvalget presiserer også gjennom rapporten forskjellene mellom aksjebanker og egenkapitalbanker. Aksjebankene skal ikke trenge å endre på sin struktur, da kapitalstrukturen hos aksjebankene svarer til EU-reglene. Utvalgets vurdering åpner også opp for å gjøre det enklere for egenkapitalbevisbankene å konvertere til aksjebanker, noe som har vært vanskelig å gjennomføre.

– Det er klart at vurderingene vil påvirke de bankene som har kundeutbytter og det vil få noen effekter. Kanskje vil vi få flere aksjebanker på sikt i Norge, og med et aksjemarkedsperspektiv så kan det være positivt, sier Tilley.

Hvilke effekter vurderingene fra utvalget kan få er Tilley litt usikker på, ettersom nesten 300 sider med vurderinger ikke er gått gjennom i detalj ennå. Analytikeren sier både de og bankene nå må sette seg ned og studere forslaget, men at det for bankene med kundeutbytte kan bety at den positive skatteeffekten på omtrent 5 prosent på resultatet forsvinner.

– Men igjen, det kunne kommet mer drastiske vurderinger her. Så må vi lese litt mer for å få det fulle bildet, sier Tilley.

Mandag morgen har flere av de norske sparebankene falt på Oslo Børs. I skrivende stund er Sparebank 1 SMN ned 2,06 prosent, Sparebank 1 Østlandet ned 1,32 og Sparebank 1 Nord-Norge ned 1,04.