REGULERING
Apple inngår forlik med EU – unngår gigantbot
Vipps kunne juble over at Apple åpnet for betalingskonkurranse i Iphone allerede i februar. Nå ser det ut til at tech-giganten og EU har besluttet å legge ned striden om betalingssystem i mobiltelefonen.
Det er litt over to år siden EU konkurransekommissær Margrete Vestager besluttet å gå til sak mot Apple for misbruk av sin posisjon på mobile lommebøker.
Eller mer presist at Apple nektet tredjeparter muligheten å kunne bruke NFC-teknologien i Iphone til å kunne gjennomføre kontaktløse betalinger på lik linje med Apple Pay.
En strid som fått ekstra stor oppmerksomhet i Norge på grunn av hvordan det gikk ut over Vipps' muligheter til å lage en mobil lommebok. Noe som igjen har ført til at majoriteten av norske banker har nektet å la kundene bruke Apple Pay.
Kunne ha fått kjempebøter
Hadde Apple tapt, kunne det har gitt bøter på opp til ti prosent av selskapets årlige globale salg. Det var i 2023 på 383 milliarder dollar, så Apple risikerte å måtte betale mer enn 35 milliarder dollar.
Derfor var det kanskje ikke så rart at Apple i januar la frem en rekke tiltak som åpnet opp NFC-teknologien for konkurrentene og at dette skulle gjelde i ti år fremover.
Vipps kunne slippe jubelen løs, og da spesifikasjonene ble gjort tilgjengelige i begynnelsen av mars, sto begynte jobben med å gjøre Vipps-appen til en virkelig Apple Pay-konkurrent.
Nå melder Financial Times at EU ser ut til å være fornøyde med tiltakene Apple har gjennomført. Ifølge avisen melder tre kilder med innsyn i saken at EU-kommisjonen skal være tilfreds med Apples tiltaksliste fra januar, og at et endelig forlik vil være på plass i løpet av noen uker.
Fikk kjempebot
Dette betyr ikke at EU nødvendigvis ser med blidere øyne på Apple. Nylig fikk tech-giganten en bot på 1,8 milliarder euro, drøy 20 milliarder kroner for konkurransevridende virksomhet knyttet til musikktjenesten Itunes.
Ifølge Financial Times taler det meste for at Apple blir det første av de store tech-selskapene vil bli testet for overtramp mot den nye loven Digital Markets Act, som er innført for å «begrense dominerende virksomheters makt over forbrukerne».