FUSJON

Avvist vedtektsendring og økt kapitalkrav i fusjonsplanene: – Litt overrasket

Skagerrak Sparebank, Andebu Sparebank og Larvikbanken har fått den siste tilaltesen fra Finanstilsynet på fusjonen mellom bankene.

Fra venstre: Administrerende banksjef Børre Grovan i Andebu Sparebank, administrerende banksjef Jan Kleppe i Skagerrak Sparebank og administrerende banksjef Joachim Steinsett i Larvikbanken.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 19. desember fikk Skagerrak Sparebank, Andebu Sparebank og Larvikbanken den nødvendige tillatelsen til den planlagte fusjonen mellom bankene fra Finanstilsynet. Tilsynet ga samtidig tillatelse til å opprette Sparebankstiftelsen Andebu og Sparebankstiftelsen Larvik.

Det som derimot ikke ble godkjent var de foreslåtte vedtektsendringene anående egenkapitalbeviseiernes representasjon i generalforsamlingen for den sammenslåtte banken.

De tre bankene hadde foreslått vedtektsendringer som innebærer at de tre sparebankstiftelsene får rett til å velge ett medlem hver av de totalt ni medlemmene som skal representere egenkapitalbeviseierne i generalforsamlingen, mens de resterende seks medlemmene skulle velges av de øvrige egenkapitalbeviseierne. 

– Forslaget var i utgangspunktet et forsøk på å balansere representasjonen i representantskapet. Gjennom en helt åpen prosess vil vi kunne dominere representasjonen, så vi ønsket bare en balanse, sier administrerende banksjef Jan Kleppe i Skagerrak Sparebank til BankShift. 

– Jeg er litt overrasket over at vi ikke fikk det godkjent, ja, sier Kleppe.

Han forteller at de tre bankene nå vil se nærmere på hvordan de skal gå frem på akkurat dette punktet.

Økt Pilar 2

Finanstilsynet har stilt som vilkår, inntil nytt fastsatt krav kommer fra Finanstilsynet, at den fusjonerte banken skal ha et forhøyet pilar 2-krav som utgjør 2,9 prosent av det konsoliderte beregningsgrunnlaget.  Det kom ikke som noen overraskelse.

– Skagerrak har i dag et krav på 2,7 prosent, så at det ville ligge litt over dette hadde vi regnet med. Vi har også en sterk kapitaldekning som gjør at vi uansett har gode marginer på kapitalkrav og soliditet til å gjennomføre våre strategiske planer i 2024, sier Kleppe.

I tillegg skriver bankene at Finanstilsynet har gitt beskjed om at den sammenslåtte kapitalkravsmarginen bør utgjøre minst 1,5 prosent av risikovektet beregningsgrunnlag i pilar 1, og at denne marginen skal oppfylles med ren kjernekapital.

Det er ventet at sammenslåingen vil bli gjennomført rundt 1. februar 2024. Skagerrak Sparebank blir overtagende bank i fusjonen, og etter teknisk fusjon, som forventes å gjennomføres første helgen i mai, kan man se på mulighetene for å få et endelig kapitalkrav.

– Vi vet ikke nøyaktig når, men her er det mulighet til å ha løpende kontakt med tilsynet, og vi håper på god dialog slik at når vi er oppe og alt er plass, så sender vi inn ny dokumentasjon og får raskt nye krav, sier Kleppe.