FINANSTILSYNET

En «mer moderne» Finanstilsynslov forventet å tre i kraft på nyåret

Finanstilsynet får tydeligere rammer i ny finanstilsynslov, noe Finans Norge stiller seg bak.

Direktør for Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud.
Publisert

En ny finanstilsynslov ble vedtatt i Stortinget 21. Juni 2024. Finans Norge mener den nye loven gir et «mer moderne rammeverk for å drive tilsyn med finansmarkedene fremover».

Finanstilsynsloven har blitt endret på en rekke ganger, men det er første gang det gjøres en fullstendig revisjon. Det betyr at den nye loven i praksis erstatter en nesten 70 år gammel lov, da nåværende finanstilsynslov er fra 1956.

Det er ennå ikke vedtatt når den nye loven vil tre i kraft, men Finans Norge skriver at det trolig blir 1. januar 2025.

Det er mye som videreføres fra gammel til ny lov, men en ting som endrer seg er at forholdet mellom Finansdepartementet og Finanstilsynet får mer lovfestede rammer. Departementets instruksjonsmynidghet blir noe avskåret, selv om det i praksis i stor grad har fungert slik tidligere. Dette innebærer at Finanstilsynet som hovedregel ikke kan instrueres i behandlingen av enkeltsaker. Dette begrunnes i at tilsynet sitter med spesialkompetanse.

En ny finanstilsynsklagenemd erstatter også Finansdepartementets klagebehandling.

– Finans Norge har støttet reguleringen av Finansdepartementets instruksjonsmyndighet, slik at Finanstilsynet får en rettslig uavhengighet som omfatter den ordinære tilsynsutøvelsen. Samtidig vil det ikke være tvil om at det er Finansdepartementet som beslutter regelverk, avklarer regelverksforståelse og har ansvaret for oppfølgingen av Norges EØS-forpliktelser for gjennomføring av finansmarkedsreguleringen, skriver juridisk fagirektør og advokat Carl Flock i Finans Norge.