TILSYN
Får kritikk for utlånsveksten:
– Tilsynet begynner å bli litt tabloid
Administrerende banksjef i Sparebank 1 Hallingdal Valdres er ikke enig i Finanstilsynets fremstilling av bankens utlånsvekst i en tilsynsrapport som kom onsdag formiddag.

De to siste årene har Sparebank 1 Hallingdal Valdres hatt en kraftig utlånsvekst, som i personmarkedet har vært i overkant av 20 prosent. Administrerende banksjef Knut Oscar Fleten har tidligere i år løftet på sløret i et intervju med BankShift om strategien bak den enorme veksten.
Onsdag kom det en tilsynsrapport som derimot ikke var like begeistret for veksten til banken.
«Finanstilsynet finner det kritikkverdig at banken ikke har hatt tilstrekkelig styring og kontroll av bankens kapitalbehov knyttet til høy utlånsvekst og negativ migrasjon i utlånsporteføljen for å sikre at det kombinerte kapitalbufferkravet overholdes. Finanstilsynet har observert enkelte svakheter i etterlevelse av internt bevilgingsrammeverk for lån til næring. Finanstilsynet mener banken ikke i tilstrekkelig grad klarer å identifisere lån med vesentlig økning i kredittrisiko, og har identifisert mangler i bankens rutiner og praksis ved individuelle tapsberegninger».
Slik innledes tilsynsrapporten på Sparebank 1 Hallingdal Valdres. Noe banksjefen rett og slett ikke er enig i.
– Min vurdering er at tilsynet begynner å bli litt tabloid i sin form. At de starter slik gjør at leseren av rapporten kanskje ikke får med seg helheten i rapporten, sier Fleten til BankShift.
– Det er selvfølgelig en del læringspunkter som vi på lang vei har rettet opp i allerede i rapporten, men jeg syns hovedkonklusjonen rundt kapitalstyring er feil, legger han til.
Feiltolkning av regel
For i rapporten påpeker Finanstilsynet at SB1 Hallingdal Valdres hadde en samlet forventning til kapitalnivå, inkludert kapitalkravsmargin, på 20,8 prosent ved årsskiftet 23/24, mens det ved dette tidspunkt var på 19,8 prosent i banken. I tillegg mener tilsynet at banken rapporterte dette for sent.
– De fokuserer på manglende kontroll og styring, men det som er fakta er at vi styrte etter feil måltall. Vi hadde lagt til grunn at det var lovkravet som var nederste grense, mens tilsynet påpekte at vi skal styre etter måltallet vi har satt, som er litt høyere enn lovkravet. Da vi ble klar over det, rapporterte vi inn bruddet. Så vi lå i henhold til lovkravet, men under måltallet, forklarer Fleten.
SB1 Hallingdal Valdres gjorde endringer og iverksatte tiltak som Finanstilsynet påpekte gjennom en plan, som banken har «fulgt til punkt og prikke», og Fleten forteller at banken var innenfor rammene igjen i løpet av første kvartal 2024.
– Alt var på plass i første kvartal og årsregnskapet er i tråd med det Finanstilsynet peker på, så at de velger å skrive den setningen, når vi opererer i henhold til kravene gjennom 2024, er jeg ganske uenig i. Derfor mener jeg det blir tabloid, når årsaken er en feiltolkning fra vår side, sier Fleten.
Veksten fortsetter
Sist gang BankShift pratet med Fleten fortalte banksjefen at målet for SB1 Hallingdal Valdres er at veksten skal fortsette. Da kunne han forklare at risikoprofilen i banken var blitt lavere og at man var “komfortabel med veksten til banken”. Det står han fortsatt inne for.
– Målet er fortsatt det samme. Der syns jeg også tilsynet blir litt unyansert. Leser man rapporten nøye ser man at tilsynet fokuserer på næring, som de ofte gjør, men det er lite om privatmarkedet, så vi står ved at veksten vi har i PM er solid og med lav risiko. Vi har bygd en god grunnmur og vekstambisjonene videreføres. Det er ingenting i tilsynsrapporten som tilsier noe annet, sier Fleten.
– Men tilsynet gir også kritikk på arbeidet innen PM i rapporten?
– Når man har tusenvis av PM-saker vil man alltids finne noe, det ville vært rart om de ikke fant noe. Det er klart det er noen læringspunkter i rapporten og det tar vi med oss videre. Vi har vært tydelige på dette internt; er det noe vi kan bli bedre på, så skal vi gjøre det med en gang, sier Fleten.