UTLÅNSRENTER

Finans Norge vurderer EFTA-dom på bankenes utlånsrente

Et islandsk par vant frem i EFTA-domstolen rundt heving av flytende rente. Nå kan det komme endringer på hvordan bankene bestemmer utlånsrenten.

Bygget som huser EFTA-domstolen i Luxembourg. Den består av en dommer fra hvert av medlemslandene Island, Norge og Liechtenstein. Domstolen er oppbygd som en mindre utgave av EU-domstolen og avgjør tvister mellom landene om tolkingen eller anvendelsen av EØS-avtalen.
Publisert

To islandske borgere tok i 2022 Landsbankinn på Island til The European Free Trade Association (EFTA) for ulovlig heving av boliglånsrentene, etter at islandsk rett tok side med banken. 

Saken gikk ut på at bankene hevet flytende renter på bankenes egne vurdering av vage kriterier om markedsforhold. Torsdag 23. mai tok EFTA side med de to islandske bankkundene, skriver Rett24.

– Renteendringer fra bankens side er regulert i låneavtalen mellom banken og kunden, der kriteriene for bankens renteendringer fremgår. Disse avtalene er selvfølgelig i henhold til norsk lov, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge til Rett24.

I dommen fra EFTA står det: «EFTA-domstolen fant at artikkel 5 i forbrukeravtaledirektivet må tolkes slik at avtalevilkåret ikke bare må være formelt og grammatisk forståelig, men også stille en vanlig forbruker i en posisjon til å forstå virkemåten til metoden som benyttes for å beregne renten, for dermed å kunne vurdere vilkårets potensielle økonomiske konsekvenser, basert på klare og forståelige vilkår».

Derfor tror Staavi også at man i Norge nå er nødt til å vurdere avtaleverket til bankene, om ikke bare for å gjøre det mer oversiktlig og forståelig.

– Dommen er dog ikke overraskende, da den på mange måter følger opp signalene som allerede er kommet fra ESA og EU-kommisjonen. Derfor har Finans Norge allerede igangsatt et arbeid i næringen, der ordlyden i næringens mønsteravtaler for kredittavtaler gjennomgås, sier han til avisen.

Dommen fra EFTA etterspør også en opplisting fra bankene i vilkår om hva som kan påvirke rentesettingen.