FINTECH

Finanstilsynet om Fintech: – Regulering er vanskelig å kommunisere

Under en paneldebatt på Global Government Fintech Lab ble det tatt opp om sandkasser egentlig var verdt bryet for regulerende myndigheter - og hva som må til for å øke innovasjon, på riktig side av risikotakingen.

Finanstilsynet.
Publisert

Under Global Government Fintech Lab 2024 var det satt sammen en paneldebatt der Norge var representert ved tilsynsrådgiver Jon Reidar Testad fra Finanstilsynet, som har ansvar for digitalisering og innovasjon. Debatten som gikk under navnet «Financial regulators and innovative technology: on the right path?» tok blant annet for seg hvordan det regulatoriske kunne bruke sandkasser for å utvikle seg.

Deltakerne i debatten var Denise Delaney, leder for divisjonen risk og policy i sentralbanken til Irland, Marine Krasovska, leder for fintech-tilsynsdepartementet hos Latvijas Banka, Moad Fahmi, leder for fintech hos Bermuda Monetary Authority, og norske Testad. 

Panelleder var Parma Bains som jobber for det International Monetary Fund (IMF). Han spurte deltakerne om hvordan tilsynsmyndigheter og sentralbanker skal kunne balansere risiko med innovasjon, blant annet slik innovasjonshuber og sandkasser kan gjøre.

Bains var med på å sette opp UK Financial Conduct Authorithys (FCA) innovasjonshub i 2014, og to år senere verdens første regulatoriske sandkasse, også hos FCA, skriver GG Fintech Lab. 

Han innledet derimot innlegget med å advare regulatoriske myndigheter for bruken av sandkasser, da han mener eksisterende strukturer allerede fungerer bedre.

For få som vil være med

Testad fra Finanstilsynet pekte også på andre problemer med å benytte seg av sandkasse-systemet for utvikling.

– Jeg liker tanken på en sandkasse, men utfordringen er å få nok søkere og selskaper som ønsker å delta, sa Testad.

Tidligere i debatten ble det også påpekt at det var viktig å fokusere på business-delen av en sandkasse, ikke bare teknologien. Noe Testad sier også har vært viktig i vurderinger Finanstilsynet gjør, når man vurderer om det er relevant å bruke ressurser på innovasjon.

– I tillegg til vår egen kommunikasjonsplattform, med flere, samarbeider vi og med andre myndighetsorganisasjoner en god del, og vi har forum hvor vi prøver å være synlige og delta i forskjellige eventer, sier Testad.

– Regulering er vanskelig å kommunisere hvis du ikke kan engasjere deg med fintechselskapene. Vi må senke dørstokken for realiseringen av relevante business-ideer, og det skjer gjennom kommunikasjon, deltagelse og synlighet, legger Testad til.