HVITVASKING

Finanstilsynet opprettholder hvitvaskingsbot for SB1 Østlandet

Etter en lengre prosess, med tilsvar fra banken, har Finanstilsynet valgt å opprettholde boten på 30 millioner kroner.

Sparebank 1 Østlandets hovedkontor.
Publisert Sist oppdatert

Finanstilsynet gjennomførte tilsyn hos Sparebank 1 Østlandet i 2022. Der avdekket tilsynet manglende etterlevelse av lover og forskrifter som gjelder for virksomheten. 

6. juni 2024 varslet Finanstilsynet overtredelsesgebyr og om pålegg retting av manglende avdekkede mangler i et konkret kundeforhold.

Siden den gang har SB1 Østlandet kommentert saken, og vært uenig med Finanstilsynets vurdering, men Finanstilsynet mener at vedtak skal fattes i samsvar med varselet som kom fra Finanstilsynet, og dermed opprettholdes overtredelsesgebyret på 30 millioner kroner for overtredelse av §§ 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 17, 18, 24, 25, og 28, skriver Finanstilsynet.

«Etter Finanstilsynets oppfatning hadde styret og ledelsen ikke sikret tilstrekkelig oppfølging av etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket, og det var svakheter i foretakets etterlevelse av hvitvaskingsloven § 35. 

Foruten en konkret plan for internkontroll, hadde foretaket ikke internkontrollrutiner på hvitvasking- og terrorfinansieringsområdet. Foretaket hadde for eksempel ikke rutiner for planlegging, gjennomføring og utvelgelse av kontroller, herunder ingen veiledning om vurderingskriterier og metode for gjennomføring av internkontrollen», skriver Finanstilsynet i sin rapport.

Boten på 30 millioner kroner tilsvarer om lag 0,6 prosent av bankens omsetning i 2023 og utgjør dermed om lag 6 prosent av det maksimale beløpet Finanstilsynet kan ilegge.

– Basert på den endelige rapporten har banken fortsatt en annen oppfatning enn Finanstilsynet på disse områdene og vil derfor vurdere å klage inn Finanstilsynets vedtak til Finanstilsynsklagenemnda. Den endelige beslutningen om en eventuell klage vil tas av bankens styre, skriver banken i en børsmelding.