LOKALBANK
Hadde PST, Vipps og NBX på besøk: – Vi har klart mer å lære når det kommer til terrorfinansiering
Lokalbank-alliansen arrangerte fadag for de ansatte, der PST, Vipps og NBX var innom for å fortelle om hvordan de driver i forhold til antihitvasking og terrorfinansiering.

Forrige uke hadde Lokalbank-alliansen en fagdag med tema antihvitvasking og terrorfinansiering, der Vipps, NBX og PST var invitert til å prate med de ansatte hos Lokalbank.
Administrerende direktør i lokalbank-alliansen, Bent Eidem, forteller om en lærerik dag, der de ansatte fikk innblikk og bygd viktig kompetanse.
– Det å komme sammen jevnlig fysisk for å dele kunnskap, kompetanse og gode fremgangsmetoder på tvers av våre selvstendige medlemsbanker, er noe av det som ligger i DNA-et hos oss i Lokalbank, sier Eidem i en epost til BankShift.
– For at banktilbudet vårt skal opprettholdes på et høyt nivå over tid kreves dyktige og motiverte ansatte som kan sparre og samhandle seg til gode løsninger. Vår erfaring er at denne tryggheten, ved å kunne jobbe med andre mennesker i samme rolle, kan gjøres godt og effektivt gjennom relevante allianser på tvers av de ulike bankene. Nøkkelen er at de ansatte opplever å ha et fellesskap rundt faget sitt, sier Eidem.
– Sagt på en annen måte; sammen er vi sterkere. Samtidig er det viktig å kunne koble på eksterne krefter og samarbeidspartnere når dette er relevant, noe slike fagdager er en veldig god anledning til å gjøre, legger han til.
Fra terror til krypto
At PST, Vipps og NBX holdt foredrag den dagen, ga de ansatte et bredt innblikk i flere prosesser i bransjen, i flere deler av bransjen.
– Alle disse tre kan på ulike måter tilby oss unike innblikk og tilby innsikt innenfor tematikken vi denne gang benyttet fagdagen til å diskutere, nemlig kampen mot terrorfinansiering og hvitvasking fremover, sier Eidem.
Og legger til hva de tre foredragene ga Lokalbank.
– PST presenterte for eksempel solid kunnskap om hva man skal være oppmerksom på i kontakten og oppfølgingen av kundene knyttet til terrorfinansiering. Nå er det enn så lenge relativt få saker knyttet til dette i Norge, heldigvis, samtidig var det viktig for oss å høre fra dem som har mest kompetanse her til lands rundt akkurat dette.
– Det var og interessant og nyttig for oss å høre mer om hvordan Vipps opplever og jobber med økonomisk kriminalitet og svindel, slik at vi i enda større grad forstår dynamikken knyttet til transaksjoner innenfor deres sfære.
– Når det gjelder NBX var det viktig for oss å skaffe oss påfyll innenfor felter "virtuell valuta”, der de har solid kompetanse. Det er essensielt for alle bankene under Lokalbank-paraplyen å ha forståelsen for hvordan dette feltet fungerer og hvordan man kan gjøre ytterligere undersøkelser for å redusere risikoen i kundeforholdene.
«Terrorfinansiering er utfordrende»
Og selve jobben med antihvitvaskingsarbeid sier Eidem at er noe av det mest givende man gjør i bransjen, og et samfunnsansvar bankene mer enn gjerne tar på seg. Likevel er det utfordringer knyttet til arbeidet, og da trekker Eidem spesifikt frem området terrorfinansiering.
– Når det gjelder antihvitvaskingsabriedet vil jeg si at vi i Lokalbank, og bransjen som sådan, har hatt mulighet til å opparbeide oss mye rutine og solid kompetanse. Her har vi også kjennskap og erfaringer knyttet til hvordan vi kan arbeide for å effektivt hindre slik aktivitet.
– Vi har klart mer å lære når det kommer til terrorfinansiering. Dette er delvis fordi bankene generelt sett har få saker innenfor dette feltet som de kan lære av, men også fordi de aktuelle midlene her faktisk kan ha legitimt opphav. I tillegg har vi i bankene vanligvis ikke oversikt over, eller kjennskap til, potensielle terrorister og og terrororganisasjoner utover de som står på internasjonale lister.
PST og Sandnes Sparebank har nylig gått en runde i retten, etter at banken brukte for lang tid på å fryse midlene på kontoen som var etablert i navnet til Mullah Krekar.
– Er regelverket tydelig og klart nok for bankene?
– Ja, det vil jeg si, sier Eidem, før han legger til:
– Regelverket med tilhørende veiledere er klart og tydelig for oss i bransjen. På den annen side hender det at vi støter på utfordringer der regelverket slik vi ser det rett og slett står litt i veien for god antihvitvaskingsarbeid. Vår erfaring er at dette spesielt knytter seg til begrensningene som gjelder for hvem vi har anledning til å dele informasjon med, sier han.
Og som med Nordea, som tidligere denne måneden sa til BankShift at man ønsket seg mer samarbeid på tvers, av både bransjer og aktører, ser Lokalbank det samme problemet.
– Våre banker kan for eksempel ikke fullt ut utveksle innsikt og opplysninger med Vipps, og det samme gjelder for aktører innenfor kryptovaluta Her kunne retningslinjene vært enda smidigere, noe som kunne ført til at innsatsen vår ble ytterligere strømlinjeformet, sier Eidem.