UTLÅNSRENTE
Konkurransetilsynet advarer bransjen: – Sett indikasjoner på koordinert adferd
Brudd på konkurranseloven kan bety milliongebyr for bankene, og snart kan tilsynet få et nytt verktøy for å fange lovbryterne.

Huseierne publiserte nylig en rapport som peker på at konkurransen i det norske bankmarkedet når det kommer til utlån ikke er god nok. Det samme mener konkurransedirektør Tina Søreide i Konkurransetilsynet.
I et intervju hos Finansfokus sier hun at «det er flere forhold ved det norske bankmarkedet som indikerer at konkurransen ikke fungerer optimalt».
Finans Norge mener på sin side at konkurransen fungerer godt, hovedsakelig sett gjennom at marginene til bankene på utlån er historisk lave.
Et av punktene Konkurransetilsynet stadig trekker frem i forhold til alle fusjonene som skjer i bankbransjen, går på markedskoordinasjon mellom bankene.
– Koordinert adferd, eller samordnet opptreden, betyr i dette tilfellet at bankene på en eller annen måte oppnår et høyere rentenivå enn den renten de ville tilbudt hvis de konkurrerte, sier fungerende nestleder i avdeling for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet, Hanne Lilja Falkanger, til BankShift.
Sett det i bransjen
Dette er ikke nødvendigvis ulovlig etter konkurranseloven, men Falkanger påpeker at det kan være det.
– Vi er bekymret for at koordinert adferd kan føre til høyere rentenivåer. For det første har vi tidligere vurdert at det er forhold i dette markedet som gjør det enklere for bankene å koordinere seg, selv uten at de snakker sammen for å bli enige om en slik adferd. For eksempel er det høy grad av gjennomsiktighet og få store aktører. I tillegg har vi tidligere sett indikasjoner på koordinert adferd i dette markedet, sier Falkanger.
Og dersom en aktør i bransjen blir tatt for brudd på konkurranseloven, kan det bety store bøter.
– Dersom aktører bryter konkurranseloven kan vi ilegge gebyr på opptil ti prosent av omsetningen. Det er dermed gode grunner til å ikke drive med ulovlig koordinering, sier Falkanger.
Konkurransetilsynet kan også få et nytt etterforskningsverktøy snart, som Falkanger sier vil kunne gi tilsynet muligheter til å innføre tiltak i markeder der konkurransen ikke fungerer optimalt, selv om aktørene i markedet ikke bryter dagens konkurranselov. Denne løsningen er for tiden på høring.
Nordea og Danske Bank
Markedskoordinasjon var også et av punktene da Nordea og Danske Bank ble enige om avtalen som gjør at førstnevnte kjøper personmarkedsporteføljen til Danske Bank. Da på bakgrunn av at en stor aktør forsvinner fra markedet.
– Faren for koordinerte virkninger i boliglånsmarkedet var et av aspektene vi vurderte ved behandlingen av det oppkjøpet. Terskelen for at vi kan forby et oppkjøp er imidlertid høy, og i den saken fant vi etter en grundig vurdering ikke tilstrekkelige holdepunkter for at oppkjøpet i betydelig grad ville hindre effektiv konkurranse, sier Falkanger.
– Hva skal til for at Konkurransetilsynet sier «nei» når neste fusjon kommer på bordet?
– Vi vil vurdere kommende foretakssammenslutninger i bankmarkedet grundig. Konkurransetilsynet skal forby foretakssammenslutninger som i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse, særlig dersom en dominerende stilling skapes eller styrkes, sier Falkanger.
Nestlederen kan også fortelle at fusjonene mellom Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge, og Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank, foreløpig ikke er meldt til Konkurransetilsynet.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Finanstilsynet har fått et nytt verktøy som kan hjelpe til med å fange lovbrytere. Det riktige er at denne løsningen er på høring.