«EXIT-SKATTEN»
Leder for juridisk i Private Banking Nordea: – Overrasket over hvor skjerpende reglene var
Utflytteskatten har blitt et hett tema for Private Banking-avdelingene i bank-Norge. Nå tror juridisk leder på en «hektisk påske».

Finansdepartementet har sendt på høring endringer i det som populært blir kalt «exit-skatt» for utflyttere. Verdiendring på aksjer og lignende som har skjedd mens personen bor i Norge skal skattlegges ved utflytting, og utsettelse for betaling av utflytterskatt kan bare skje i 12 år.
– Vi har over tid forventet at det skulle komme noe rundt skattereglene ved utflytting. Da de fjernet femårsregelen, var det flere ubesvarte spørsmål om videre håndtering av disse sakene. Vi har ventet på at det skulle komme forslag til justerte regler, og trodde det skulle komme noe tidligere, sier leder for juridisk avdeling Linda Hjelvik Amsrud i Nordea Private Banking til BankShift.
– Da de først kom, så ble vi litt overrasket over hvor skjerpende reglene var, legger Amsrud til.
Hun trekker frem blant andre pensjonister som ønsker å bo utenfor Norge som eksempler på folk som blir truffet av den nye skatten.
Alt lagt til side
Private Banking er en avdeling hos bankene som har økt i omfang de siste årene. DNB har tidligere vært ute og meldt at flere kunder tar kontakt med banken for å spørre om skatteregler og utflytting. Det er også en trend Nordea har hatt de siste årene.
– Det har vært ganske mange det siste halvannet året og etter hvert blitt et tema som går igjen. Vi forventet at det skulle avta litt etter høsten 2022 og starten av året 2023, men det har vært mange henvendelser fra kunder, både for å avklare reglene, men også for å sette seg inn i hva de betyr for dem, sier Amsrud.
Da Finansdepartementet la frem forslaget til høring onsdag, forteller Amsrud at alt annet hos Nordeas juridiske avdeling ble satt på vent.
– Her ble alt lagt til side. Dette var det gjennomgående temaet. Vi måtte forstå regelverket, sette oss inn i det, og imøtekomme henvendelser fra kundene. Det handler for oss om å være tilgjengelige når kunden trenger oss, sier hun.
Hektisk påske for flere
Nå tror Amsrud at utflytterskatten kan bli et hett tema på påskefjellet hos flere familier. Og lederen ser en trend i når slike regler blir lagt frem.
– Det er litt typisk at det kommer rett før en ferie. Da tror jeg flere familier vil bli sittende og prate om dette gjennom ferien, og derfor tror vi at det vil komme enda flere spørsmål rundt dette fremover. Det kan bli en hektisk påske, sier Amsrud.
Retorikken et problem
Når det kommer til hvilke henvendelser kundene kommer med, forteller Amsrud at det er forskjellig, men at det ofte kan starte med retorikken som blir brukt på temaet i for eksempel media.
– Det er en totalitet. Det er det samlede skattetrykket, men også retorikken som blir brukt. Det er mange som føler på frustrasjon og fortvilelse, og det er vanskelig å kjenne seg igjen i det som blir omtalt i media. Det kan da være dråpen som gjør at det renner over, sier Amsrud.
Og selv om rådgiverne hos Nordea kun gir skatteinformasjon og ikke råd til kundene sine, handler det om å være tilgjengelig, informere om ulike regler og diskutere de spørsmålene kunden har.
– Skatt er én ting, men vi forsøker å se på hele bildet, og så reflekterer vi over det sammen. Vi prøver å hjelpe kundene til å se helheten og forstå ulike aspekter slik at de er i stand til å ta velbegrunnede beslutninger. Vi ønsker å lytte og være tilstede, og være en god diskusjonspartner. Jobben vår er først og fremst å lytte, sier Amsrud.