TILSYN
Mener Carnegie delte innsideinformasjon med aksjonærer
I en kjøpsordre fra Aker mener Finanstilsynet at Carnegie ikke fulgte retningslinjene lagt i MAR tilstrekkelig.

I en tilsynsrapport fra Finanstilsynet på handelsplattformen Carnegie, har tilsynet konkludert med at plattformen har delt innsideinformasjon i forbindelse med utførelsen av en kjøpsordre, skriver tilsynet.
Saken dreier seg om en kjøpsordre fra desember 2023, der Aker Capital ønsket å kjøpe opp til 8,2 millioner aksjer i SOFF til en maksimal pris på 50 kroner per aksje. Det ga en premie på 40 prosent i forhold til gjeldende markedskurs, og 8,2 millioner aksjer tilsvarte rundt 10 prosent av aksjene i SOFF.
Finanstilsynet skriver at Carnegie behandlet ordren som en aksjeordre og ikke som et investment banking-mandat, og at totalt syv personer ble satt på en innsideliste, ettersom disse syv var de foretaket hadde opplyst om at hadde fullstendig kjennskap til ordren. En trader i selskapet, som ikke sto på innsidelisten, skal etter ordren ha blitt instruert til å kjøpe SOFF i markedet.
Etter stengetid - før åpning
Carnegie startet med å kontakte aksjonærer i SOFF etter børsens stengetid og sier at meglerne som skulle utføre ordren ble informert fysisk i et møte etter børs klokken 16.30. Der ble et standardisert script utarbeidet som ikke omtalte hvem kjøper var, men volum og pris var med. Carnegie kontaktet 154 eksisterende aksjonærer i SOFF, der 68 solgte til 50 kroner per aksje. Klokken 20.45 samme kveld meldte Carnegie til Aker at ordren var dekket, og 22.00 kom det en flaggemelding fra Aker på Oslo Børs om at selskapet hadde kjøpt 8,24 millioner aksjer i SOFF.
Finanstilsynet konkluderer i sin rapport med at Carnegie har spredd insideinformasjon uten at dette har skjedd som ledd i den normale utøvelsen av foretakets arbeid.
– Dette er alvorlig fordi slik spredning generelt øker mulighetene for misbruk av informasjonen. Finanstilsynet retter kritikk til foretaket for ordreutførelsen, skriver tilsynet.
Likevel velger tilsynet å ikke ilegge overtredelsesgebyr. Det kommer av at ordreinformasjonen ble delt med SOFF-aksjonærene på kvelden, etter at Oslo Børs var stengt, og det var uaktuelt å forlenge kjøpsoppdraget inn i børsens åpningstid dagen etter.
– Misbrukspotensialet var dermed betydelig lavere enn dersom innsideinformasjonen ble delt i børsenes åpningstid. Finanstilsynet har imidlertid fremhevet overfor foretaket at misbrukspotensialet ikke var eliminert fullstendig, og at det foreligger muligheter for å utnytte innsideinformasjon selv om handelsplassen er stengt. Forbudet i MAR mot ulovlig spredning av innsideinformasjon gjelder uavhengig av handelsplassenes åpningstid, påpeker tilsynet.
Finanstilsynet vurderer det likevel dit at informasjonen som ble delt med eksisterende aksjonærer, om volum og pris, betydde at aksjonærene kunne forstå hvem som sto bak kjøpet, og at en «fornuftig investor sannsynligvis ville benyttet som en del av grunnlaget for sine investeringsbeslutninger, og at kurspåvirkningsvilkåret dermed var oppfylt».