REGULERING

Nordiske direktører ber EU om enklere regelverk

Finanstilsyn på tvers av Norden har nå sendt et brev til europeiske finanstilsynsmyndigheter for å be dem vurdere kompleksiteten av dagens regelverk.

Illustrasjonsfot, EU.

I et brev til European Banking Authority (EBA), European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) og European Securities and Markets Authority (ESMA), ber direktørene for Finanstilsynet i Norge, Sverige, Danmark og Finland om et enklere regelverk for finansielle aktører.

I brevet påpeker landene at finansregulering har blitt så komplisert og dyrt, at det er på tide å gjøre regelverket mindre komplisert. I brevet menes det også at kompleksiteten nå går utover oppdraget om å føre tilsyn, og særlig tidsbruken på finansielle institusjoner med høyest risiko.

Avslutningsvis i brevet skriver de nordiske tilsynene at de vurderer det dit hen at et enklere regelverk også kan gi strengere regulering.

Finans Norge støtter

– Dette er et initativ Finans Norge støtter. Et komplekst og svært omfattende regelverk driver kostnader opp; våre medlemmer må sikre regelverksetterlevelse til enhver tid. Med et enklere regelverk kunne man fått bedre oversikt og innsparinger som kommer kundene til gode, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge på organisasjonens sider.

Direktør i Finans Norge, Kari Olrud Moen.

Men når det kommer til at enklere regelverk kan bety strengere regulering, er ikke Finans Norge helt enig med finanstilsynene i de nordiske landene.

– Finans Norge ser ikke behovet for et strengere regelverk, men deler oppfatningen om at det er viktig at regelverket blir lettere å forstå. Da kan det også bli mulig å måle effektene i større grad enn i dag. Ofte debatteres finansregulering politisk eller i det offentlige rom og hvis man skal forstå konsekvensene av finansregulering, er det en forutsetning at man forstår og kan tolke regelverket. Slik det er i dag er det kun et lite mindretall som har slik innsikt. Det er mange som berøres av regelverket, da bør de også ha mulighet til å forstå det og kunne mene noe om det, sier Olrud Moen.