LANDBRUKSLÅN

Nye kapitalkrav: – Bedre tilpasset den reelle risikoen i lån til landbruket

Regjeringen kutter i kravene til standardmetodebankene som tilbyr landbrukslån. 

Administrerende banksjef i Jæren Sparebank, Geir Magne Tjåland.
Publisert

Finansdepartementet reduserte nylig kapitalkravet for næringslån med pant i landbrukseiendom. Det skjedde etter at Finanstilsynet, på oppdrag fra departementet, kom frem til at risikoen på næringslån med pant i landbrukseiendom er så lav, at risikovekten kan reduseres fra 100 prosent, til 50 prosent.

– Det er gledelig at regjeringen har kvittert ut denne endringen raskt, etter at de like før nyttår ba Finanstilsynet om å gjøre de nødvendige forberedelsene. De nye risikovektene er bedre tilpasset den reelle risikoen i lån til landbruket, så dette er bra både for konkurranseevnen til standardmetodebankene, og ikke minst for landbruksnæringen, sier banksjef Geir Magne Tjåland i Jæren Sparebank i en melding.

Eika Gruppen forteller til BankShift at flere av bankene jobbet samlet gjennom høsten 2023 for å endre at Finanstilsynet først mente at boligdelen av lån til eiere av konsesjonspliktig landbruk skulle behandles som næringslån. Noe som ville betydd at banker med standardmetode-modeller måtte risikovekte en stor andel av slike lån med 100 prosent.

Det vil bankene nå slippe, ettersom nye regler er på plass fra 30. Juni 2024.

– Dette er en veldig gledelig nyhet for våre kunder i landbruket. Denne endringen betyr at vi stiller sterkere i konkurransen mot de regionale storbankene, og det tjener kundene våre på. Vi ser frem til at dette kommer i endelig ordning fra 30. juni, slik regjeringen skisserer, sier kredittsjef Jo Gunnar Meistad i Orkla Sparebank.

Også Finans Norge var godt fornøyde da nyheten kom.

– Dette er gode nyheter for bankene, spesielt de små og mellomstore bankene som nå får økt konkurransekraft i landbrukssegmentet. Det kan også komme landbrukskundene til gode, sier direktør for bank og kapitalmarked Erik Johansen i Finans Norge.