REGULERING

Nye regelendringer gjør at tilsynet kan heve kapitalkravet midlertidig om tilstrekkelig margin ikke blir overholdt

Nytt navn og noen endringer er gjort i kapitalregelverket for å følge EU tettere.

Finanstilsynet.
Publisert Sist oppdatert

Det er gjort endringer i reglene om pilar 2-krav i kapitalregelverket. Finansdepartementet endret også tittel på regelverket forrige uke, for å reflektere at forskriften er og vil bli endret i takt med endringer i det europeiske kapitalkravsregelverket.

Ny tittel er dermed «forskrift om kapitalkrav og gjennomføring av CRR/CRD-regelverket».

Pilar 2-kravet, eller det foretaksspesifikke kapitalkravet, settes av Finanstilsynet. Endringene i forskriften gir nærmere regler om vilkårene for pilar 2-kravene og om Finanstilsynets forventing til såkalt kapitalkravsmargin. 

Det er blant annet lagt opp til at Finanstilsynet kan bestemme at pilar 2-krav skal gjelde «midlertidig eller inntil nærmere angitte vilkår er oppfylt». Det betyr at kravet kan forhøyes, eller lempes, i perioden mellom to SREP-vurderinger.

I tillegg blir det krevd at foretaket skal ha en margin til det samlede kapitalkravet som er tilstrekkelig til å dekke alle risikoer som foretaket er eksponert for, og som sikrer at den ansvarlige kapitalen kan dekke potensielle tap som følge av stresstestscenario.

Finansdepartementet skriver at brudd på tilsynsforventede kapitalkravsmargin ikke har noen umiddelbar rettslige følger, og at Finanstilsynets meddelelse om forventet kapitalkravsmargin ikke er et enkeltvedtak. Derimot følger det nå av regelendringene at Finanstilsynet kan pålegge foretaket et høyere pilar 2-krav dersom det gjentatte ganger har unnlatt å etablere eller opprettholde en tilstrekkelig margin til kapitalkravene.

Det er blitt gjort flere endringer i CRR/CRD IV-forskriften, som du kan se på regjeringes sider her.