CRR3

Positiv til nye kapitalkrav: – Mindre fristende for store banker å kjøpe opp de små

Konkurransetilsynet tror de foreslåtte kapitalkravendirngene vil gi bedre konkurranse i det norske bankmarkedet.

Økonom Magne Geber i avdeling for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet.
Publisert

Finansdepartementet har bedt om høringsinnspill til forslagene fra Finanstilsynet om endring i kapitalkravsforordningen, CRR3. Det har kommet mange reaksjoner, og en av dem er fra Konkurransetilsynet.

I meldingen fra Konkurransetilsynet skriver tilsynet at de foreslåtte reglene kan gi bedre bankbetingelser, da reglene kan forbedre konkurransekraften til mindre banker.

– Lavere kapitalkrav for små banker kan gjøre dem mer konkurransedyktige og i stand til å tilby lavere utlånsrenter. Dette er positivt for konkurransen i markedet. Endringene kan også bidra til å utjevne forskjeller mellom små og store banker, sier økonom Magne Geber i Konkurransetilsynet.

Videre skriver Konkurransetilsynet i sitt svar at fordi endringene vil bidra til å utjevne finansieringskostnadene til små og store banker, «kan det bli mindre fristende for store banker å kjøpe opp de små. Dette skyldes at de økonomiske fordelene ved å være en større bank, som blant annet er knyttet til lavere kapitalkrav, blir mindre».

– Bankmarkedet er et stort og viktig marked for norske forbrukere. De foreslåtte endringene kan bidra til bedre konkurranse mellom bankene og gi lavere priser og bedre betingelser for kundene, sier Geber.