REGULERING

SFTR trer i kraft 1. august

Verdipapirfinansieringstransaksjonensforordningen (SFTR) trer i kraft i Norge fra 1. august med viktige unntak, skriver Finanstilsynet i en melding.

Finanstilsynet
Publisert

Forordningen innebærer blant annet at foretak må rapportere verdipapirfinansieringstransaksjoner til et transaksjonsregister. Det stilles også krav til forvalntingsselskap for verdiparpirfond og AIF-forvaltere om å gi informasjon om fondenes bruk av verdipapirfinansieringstransaksjoner. skriver tilsynet. 

Som følge av EØS-komitebeslutning i 2021 vil rapporteringsplikten for verdipapirforetak og kredittinstitusjoner tre i kraft 1. februar 2025. 

EU-kommisjonen har fastsatt en rekke utfyllende regler til forordningen, som vil gjelde fra forskjellige tidspunkter gjennom 2025, men per juli 2024 er ti av 11 kommisjonsforordninger inntatt i EØS-avtalen. Disse ti vil bli lagt til i verdipapirforskriften med virkning fra 1. august 2024, skriver Finanstilsynet på sine sider.

Etter hvert som overgangsdatoene passeres, forventer tilsynet at foretakene i utgangspunktet forholder seg til reglene slik de til enhver tid gjelder i EU, og vil legge dette regelverket til grunn i sin tilsynsmessige oppfølging.

Datoer Finanstilsynet lister opp:

  • 1. august 2024 trer SFTR i kraft i Norge, men flere unntak.

  • Rapporteringsplikten for verdipapirforetak og kredittinstitusjoner trer i kraft 1. februar 2025. Sentrale motparter og verdipapirregistre må rapportere fra 1. august 2025, mens for andre foretak gjelder rapporteringsplikten fra 1. november 2025. Hvilke transaksjonsregistre som kan motta rapporter kommer frem i registeret til ESMA.

  • Forordningens artikkel 15 om gjenbruk av sikkerhet skal etterleves av alle foretak fra 1. februar 2025.

  • Informasjonskravene i forordningens artikkel 13 og 14 trer i kraft hendholdsvis 1. august 2025 og 1. februar 2026.